Terug Gemeenteraad

Thu 16/05/2024 - 20:00 Het Kapittel

Openbaar

Agendapunten meegedeeld door het College van Burgemeester en Schepenen

Politiezone Aarschot

Technische zaken

  • De gemeenteraad gaat akkoord met de ondertekening van de overeenkomsten in het kader van het dossier 'rooilijnplan Heiken' (ARS3025/Aarschot) en opname van het gedeelte van de private wegenis in het openbaar domein:

    • inname 1A: kadastraal gekend als 5e afdeling, sectie D nr. 504 (opp. 334 m²) voor een bedrag van 2.079,15 euro;
    • inname 2A: kadastraal gekend als 5e afdeling, sectie D nr. 502C (opp. 58 m²) voor een bedrag van 361,05 euro;
    • inname 10A: kadastraal gekend als 5e afdeling, sectie D nr. 494C (opp. 90 m²) voor een bedrag van 560,25 euro.
  • De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring aan het eindrapport en actieplan Mobiliteitsstudie Zuiderkempen.
    Eventuele vragen om overwegen te sluiten, moeten concreet bestudeerd worden bij de realisatie van de fietssnelwegen F106 en F26.

    Het eindrapport en actieplan omvatten volgende doelstellingen:

    • Verbeteren van verkeersveiligheid.
    • Verbeteren van verkeersleefbaarheid in de kernen.
    • Betere doorstroming op alle mobiliteitsnetwerken.
    • Een betere multimodale bereikbaarheid van de bedrijventerreinen die volgens de vigerende beleidsplannen goed gelegen zijn.
  • De gemeenteraad stelt op eigen initiatief vast dat de grondstrook gelegen tussen de Bergstraat nummer 50 en nummer 52 (lopende richting de Eikelberg) meer dan dertig jaar op de huidige locatie in gebruik is door het publiek en belast het college van burgemeester en schepenen met de opmaak van een rooilijnplan, en met de vrijwaring en het beheer van de weg overeenkomstig de in het Gemeentewegendecreet opgenomen instrumenten en handhavingsbevoegdheden.

    De vaststelling door de gemeenteraad van het dertigjarig gebruik door het publiek heeft van rechtswege de vestiging van een publiek recht van doorgang tot gevolg.

    De gemeenteraad gaat principieel akkoord met een gedeeltelijke verplaatsing van buurtweg nr. 39 (ter hoogte van de percelen kadastraal gekend als  AARSCHOT 266R2, 266S, en een deel van 342E.) naar de grondstrook waarop een publiek recht van doorgang is gevestigd.

  • De gemeenteraad gaat principieel akkoord met de gedeeltelijke verplaatsingen van de gemeenteweg zonder nummer zoals opgenomen in de Atlas van de Buurtwegen in Rillaar, ter hoogte van de percelen kadastraal gekend als afdeling 5, sectie D Voorstel om de gemeenteweg zonder nummer, gevestigd op de percelen 170N, 170M, 171K, 172C, 172D, 173B, 191/02F, 173A, 217A, 218, 216A & 219C en geeft de principiële goedkeuring aan het rooilijnplan, conform het bijgevoegd plan van landmeter-expert Pieter Goeron en gelast het college van burgemeester en schepenen met de organisatie van het voorgeschreven openbaar onderzoek.

  • De gemeenteraad gaat principieel akkoord met een gedeeltelijke versmalling en gedeeltelijke afschaffing van buurtwegen/gemeentewegen nr. 4 en nr. 74 (ter hoogte van de percelen kadastraal gekend als  AARSCHOT 4 AFD/LANGDORP 2 AFD/, 40C, 40B, 41G, 41H, 41D, 41E, 41F,42B2, 42C2, 42A2, 42Z, 49D, 51, 174R, 174S, 51/02, 52/02A, 53N, 53M, 53L, 54K, 54F & 54H), en geeft de principiële goedkeuring aan het rooilijnplan, conform het bijgevoegd plan van landmeter-expert Pieter Goeron en gelast het college van burgemeester en schepenen met de organisatie van het voorgeschreven openbaar onderzoek.

Ruimtelijke ordening en stedenbouw

  • De gemeenteraad stelt vast dat er geen bezwaarschriften tijdens het openbaar onderzoek ingediend werden.

    De gemeenteraad is definitief akkoord met de realisatie van de aanleg van de gemeenteweg zoals voorgesteld op het bijgevoegde verkavelingsplan en infrastructuurplannen opgesteld door de landmeter-expert en Hosbur.

    Het perceel aangeduid op het verkavelingsplan als lot 8 met een totale oppervlakte van 851m², waarvan de inlijving in het openbaar domein nodig is voor de realisatie van de aanleg van de gemeenteweg, zal kosteloos worden overgedragen aan de stad Aarschot bij wijze van gratis grondafstand en om reden van openbaar nut. Er is geen meer- of minwaarde verschuldigd.

  • Het gemeentelijk 'RUP RWZI Rillaar' heeft als doel om de bestemming van het huidige landbouwgebied op de locatie van het bestaande KWZI (rietvelden) langs Roth en Kortakker, te wijzigen naar een zone bestemd voor openbaar nut. Dit in functie van de realisatie van een nieuw rioolwaterzuiveringsstation zoals beschreven in de toelichtingsnota in bijlage. De ontworpen voorschriften van het RUP voorzien in een gefaseerde aansnijding van het te herbestemmen gebied waarbij er in de eerste fase een nieuw zuiveringsstation (type omloopreactor met nabezinktank) met rondom een landschappelijke buffer zal worden ingericht. Bij eventuele noodzaak tot uitbreiding van het zuiveringsstation kan in een volgende fase de overige delen van de zone aangesneden worden. De bestaande rietvelden zullen in functie van de realisatie het nieuwe zuiveringsstation verwijderd moeten worden. Voor zolang de gronden binnen de te herbestemmen zone van openbaar nut niet aangesneden worden kunnen deze een tijdelijk gebruik krijgen voor landbouwdoeleinden en/of wateropvang- en infiltratievoorzieningen.


    Voorliggende beslissing houdt de goedkeuring in van het ontwerp RUP dat vervolgens in openbaar onderzoek zal worden gelegd.

  • De gemeenteraad neemt kennis van de 2 bezwaarschriften die werden ingediend.

    De gemeenteraad is definitief akkoord met het plaatselijk en gedeeltelijk verbreden van de Volkensvoortstraat te 3201 Aarschot zoals aangeduid op het bijgevoegd plan van STUDIEBUREAU VERHAERT & CO, Rode Haagjes 3_001 te 2288 Grobbendonk.

  • De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de samenwerkingsovereenkomst met de Huurdersbond Vlaams-Brabant vzw voor de periode 2024-2025.

Leefmilieu

Personeel

Secretariaat

Financiën

  • De gemeenteraad keurt de bijgaande leningsovereenkomst tussen de stad Aarschot en het autonoom gemeentebedrijf Aarschot goed. De overeenkomst behelst de toekenning van een renteloze lening door de stad aan het AGB Aarschot voor een termijn van 20 jaar tot 31 december 2044, ten bedrage van 2.765.350,00 euro.

  • De gemeenteraad keurt de bijgaande leningsovereenkomst 2021 tussen de stad Aarschot en het autonoom gemeentebedrijf Aarschot goed. De overeenkomst behelst de toekenning door de stad aan het AGB Aarschot van een renteloze lening voor de financiering van de investeringen 2021, ten bedrage van 538.137,81 euro. De aflossingstabel is opgenomen in de leningsovereenkomst.

    De gemeenteraad keurt de bijgaande leningsovereenkomst 2022 tussen de stad Aarschot en het autonoom gemeentebedrijf Aarschot goed. De overeenkomst behelst de toekenning door de stad aan het AGB Aarschot van een renteloze lening voor de financiering van de investeringen 2022, ten bedrage van 2.011.014,46 euro. De aflossingstabel is opgenomen in de leningsovereenkomst.

  • De jaarrekening NBB en de jaarrekening BBC van het AGB Aarschot over het boekjaar 2023, zoals vastgesteld door de Raad van Bestuur op 16.05.2024, wordt goedgekeurd conform het voorliggend ontwerp. De winst over het boekjaar 2023 bedraagt 17.826,48 euro. Samen met de overgedragen winst van 2022 (224.176,34 euro) bedraagt eind 2023 het 'te bestemmen winst' 242.002,82 euro. Er wordt een vergoeding voor de inbreng van de stad uitgekeerd ten bedrage van 10.000,00 euro. Het resterende bedrag wordt overgedragen naar het volgend boekjaar.

    De gemeenteraad verleent kwijting aan de bestuurders van het AGB Aarschot.

  • De gemeenteraad stelt haar deel van de jaarrekening 2023 vast, zoals in bijlage toegevoegd. Een afschrift van de vastgestelde jaarrekening wordt onmiddellijk in een digitaal bestand bezorgd aan de Vlaamse Regering.

  • De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2023, dat de raad voor maatschappelijk welzijn heeft vastgesteld, goed. Hierdoor is de jaarrekening 2023 stad & OCMW Aarschot in haar geheel definitief vastgesteld. Een afschrift van de vastgestelde jaarrekening wordt onmiddellijk in een digitaal bestand bezorgd aan de Vlaamse Regering.

Vragen van raadsleden