Terug
Gepubliceerd op 27/10/2021

Besluit  Gemeenteraad

do 14/10/2021 - 20:00

Belasting op de exploitatie van diensten voor het verhuren van voertuigen met bestuurder - wijziging n.a.v. de coronacrisis 2021

Aanwezig: Gwendolyn Rutten, Burgemeester-voorzitter
Bert Van der Auwera, Nicole Van Emelen, Annick Geyskens, Gerry Vranken, Isabelle Dehond, Geert Schellens, schepenen
André Peeters, Kurt Lemmens, Betty Kiesekoms, Nico Creces, Mattias Paglialunga, Nele Pelgrims, Bart Dehaes, Leo Janssens, Ronny De Ryck, Koen Nijs, Thomas Salaets, Cindy Symons, Marleen Verhaegen, Wendy De Rijck, Dries Vandenbroeck, Petra Vanlommel, Hannelore Castelein, Bart Den Hondt, Martine Verlinden, Dries Van Horebeek, Gemeenteraadsleden
Christi Van Calster, Algemeen directeur
Verontschuldigd: Julia Mellaerts, Stef Van Calster, Gemeenteraadsleden
Toelichting

Om rekening te houden met de tijdelijke inactiviteit of de verminderde activiteit van de exploitanten van de diensten voor het verhuur van voertuigen met bestuurder, kunnen de gemeenten op basis van het nooddecreet van 17.07.2020 beslissen om een volledige of gedeeltelijke vrijstelling of teruggave toe te staan van de retributie of belasting die de vergunninghouder moet betalen voor het werkjaar 2020.

Het nooddecreet bepaalt geen concrete einddatum (einde van de maatregelen), en kan dus ook gelden voor de belasting of retributie van 2021.

 

Voorstel aan de gemeenteraad om tegemoet te komen aan de vraag van de vergunde exploitanten (zie het schrijven van de vergunde exploitanten in bijlage).

  • in afwijking van artikel 8, §3, van het decreet van 29 maart 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer, een vrijstelling toe te staan voor de belasting die de vergunninghouder moet betalen voor het werkjaar waarin de civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid is ingeroepen, zijnde aanslagjaar 2021.
Regelgeving
  • het decreet over het lokaal bestuur van 22.12.2017, zoals gewijzigd en de bijhorende besluiten en omzendbrieven van de Vlaamse regering;
  • de wet van 29.07.1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van bestuurshandelingen;
  • het bestuursdecreet van 07.12.2018;
  • het besluit van de Vlaamse Regering van 30.03.2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen;
  • het decreet van 17.07.2020 over tijdelijke maatregelen voor het individueel bezoldigd personenvervoer naar aanleiding van de coronacrisis;
Feiten, context en motivering
  • de beslissing van de gemeenteraad van 17.09.2020 houdende goedkeuring van de vrijstelling voor de belasting op de exploitatie van diensten voor het verhuren van voertuigen met bestuurder voor het aanslagjaar 2020 - wijziging n.a.v. de coronacrisis; 

 

Om rekening te houden met de tijdelijke inactiviteit of de verminderde activiteit van de exploitanten van de diensten voor het verhuur van voertuigen met bestuurder, konden de gemeenten op basis van het nooddecreet van 17.07.2020 beslissen om een volledige of gedeeltelijke vrijstelling of teruggave toe te staan van de retributie of belasting die de vergunninghouder moest betalen voor het werkjaar 2020.

 

Het nooddecreet bepaalt geen concrete einddatum (einde van de maatregelen), en kan dus ook gelden voor de belasting of retributie van 2021.

 

Hierbij verwijzend naar het antwoord van Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken op vraag nr. 1039 van 16.04.2021 van Bart Dochy over het verhuur voertuig met bestuurder - belasting en retributie:


"Het besluit van de Vlaamse regering van 30 oktober 2020 houdende vaststelling van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid, zoals vermeld in het decreet van 20 maart 202 over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid, naar aanleiding van de heropleving van het COVID-19 en het besluit van de Vlaamse regering van 26 februari 2021 houdende de verlenging van de duur van de civiele noodsituatie en de afwijkingsregeling, zoals vastgesteld bij het besluit van de Vlaamse Regering van 30 oktober 2020 houdende vaststelling van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid, zoals vermeld in  het decreet van  20 maart  2020  over maatregelen in  geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid, naar aanleiding van de heropleving van het COVID-19 virus hebben bepaald dat ook de civiele noodsituatie is uitgeroepen voor 2021.

Het nooddecreet van 17 januari 2020 verleent de gemeenten de mogelijkheid om de sector van het bezoldigd personenvervoer in een werkjaar waarin officieel een gezondheidscrisis uitgeroepen is, financieel tegemoet te komen door een vrijstelling of vermindering van de Vlaamse belastingen of retributies die zij voor hun eigen rekening mogen innen.

Art. 2. De gemeenten kunnen in het kader van de maatregelen die ze uitwerken om de impact van COVID-19 op de sector van het individueel bezoldigd personenvervoer te beperken en rekening houdend met de tijdelijke inactiviteit of de verminderde activiteit van de onderneming, beslissen om:

1° in afwijking van artikel  8, § 3, van het decreet  van 29 maart 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer, een volledige of gedeeltelijke vrijstelling of teruggave toe te staan van de retributie die de vergunninghouder moet betalen voor het werkjaar waarin de civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid is uitgeroepen;

2° in  afwijking van  artikel 49, § 4, van het  decreet van 20 april 2001 betreffende de organisatie van het personenvervoer over de weg, zoals dat van kracht was tot 1 januari 2020, een volledige of gedeeltelijke vrijstelling of teruggave toe te staan van de belasting die de vergunninghouder moet betalen met toepassing van artikel 43 van het decreet  van 29 maart 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer, voor het aanslagjaar waarin de civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid is uitgeroepen.

De gemeente bepaalt op welke manier de vergunninghouder het recht op een vrijstelling of teruggave van de retributie of belasting kan doen gelden.

Conform het decreet van 17 juli 2020, kunnen de gemeenten bijgevolg ook voor het jaar 2021 beslissen om een volledige dan wel gedeeltelijke vrijstelling  dan wel terugbetaling te voorzien voor de belasting  of  retributie  die de vergunninghouder moet betalen op basis van art. 8, § 3, van het decreet van 29 maart 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer of op basis van artikel 49, § 4, van het decreet van 20 april 2001 betreffende de organisatie van het personenvervoer over de weg, zoals dat van kracht was tot 1 januari 2020 met toepassing van artikel 43 van het decreet van 29 maart 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer.

Het decreet was oorspronkelijk uitgevaardigd  voor het werkjaar 2020, maar hield rekening dat het langer kon duren dan men verhoopte. De noodtoestand is ondertussen bij besluit van de Vlaamse Regering verlengd tot 26 juni 2021. Ook voor 2021 kunnen  de gemeenten zelf beslissen hoe ver zij gaan in het verlenen van financiële steun, afhankelijk van de noden van de sector en hun eigen budgettaire ruimte.

Ze hoeven die beslissing nog niet meteen te nemen. Belangrijk om te onthouden, is dat een verleende vrijstelling of vermindering niet meer teruggedraaid kan worden, rekening houdend met de formulering in de decreten van 2001 en 2019 waarin de belasting en de retributie opgelegd worden."


Het college van burgemeester en schepenen heeft principieel geen bezwaar tegen de vrijstelling van de belasting voor het aanslagjaar 2021.

Met dit besluit wenst de stad Aarschot tegemoet te komen aan de vraag van de vergunde exploitanten.

 

De financiën van de stad kunnen de tijdelijke minderontvangsten door deze tegemoetkoming opvangen.

Publieke stemming
Aanwezig: Gwendolyn Rutten, Bert Van der Auwera, Nicole Van Emelen, Annick Geyskens, Gerry Vranken, Isabelle Dehond, Geert Schellens, André Peeters, Kurt Lemmens, Betty Kiesekoms, Nico Creces, Mattias Paglialunga, Nele Pelgrims, Bart Dehaes, Leo Janssens, Ronny De Ryck, Koen Nijs, Thomas Salaets, Cindy Symons, Marleen Verhaegen, Wendy De Rijck, Dries Vandenbroeck, Petra Vanlommel, Hannelore Castelein, Bart Den Hondt, Martine Verlinden, Dries Van Horebeek, Christi Van Calster
Voorstanders: Gwendolyn Rutten, Bert Van der Auwera, Nicole Van Emelen, Annick Geyskens, Gerry Vranken, Isabelle Dehond, Geert Schellens, André Peeters, Kurt Lemmens, Betty Kiesekoms, Nico Creces, Mattias Paglialunga, Nele Pelgrims, Bart Dehaes, Leo Janssens, Ronny De Ryck, Koen Nijs, Thomas Salaets, Cindy Symons, Marleen Verhaegen, Wendy De Rijck, Dries Vandenbroeck, Petra Vanlommel, Hannelore Castelein, Bart Den Hondt, Martine Verlinden, Dries Van Horebeek
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad beslist in afwijking van artikel 8, §3, van het decreet van 29 maart 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer, een vrijstelling toe te staan voor de belasting die de vergunninghouder moet betalen voor het werkjaar waarin de civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid is ingeroepen, zijnde aanslagjaar 2021.