Terug
Gepubliceerd op 15/11/2024

Besluit  Gemeenteraad

do 14/11/2024 - 20:00

Wijziging van een gemeenteweg in het kader van de omgevingsvergunningsaanvraag gemeentelijke ref. VERK/2024/00266 of ref. omgevingsloket 2024104198

Aanwezig: Isabelle Dehond, Voorzitter van de gemeenteraad
Gwendolyn Rutten, Burgemeester
Nicole Van Emelen, Annick Geyskens, Gerry Vranken, Stef Van Calster, Kurt Lemmens, schepenen
Betty Kiesekoms, Nico Creces, Mattias Paglialunga, Nele Pelgrims, Bart Dehaes, Bart Den Hondt, Leo Janssens, Ronny De Ryck, Koen Nijs, Marleen Verhaegen, Wendy De Rijck, Dries Vandenbroeck, Petra Vanlommel, Hannelore Castelein, Thomas Salaets, Martine Verlinden, Dries Van Horebeek, Hanne Goossens, Gerda Vandegaer, Pieter Schuermans, Marnik Jordens, gemeenteraadsleden
Christi Van Calster, Algemeen directeur
Verontschuldigd: Cindy Symons, Raadslid
Toelichting

Op 24.07.2024 werd een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend met als onderwerp het verkavelen van een perceel in 10 loten.

Deze aanvraag heeft als referentie 2024104198 en VERK/2024/00266, vindt plaats op de percelen kadastraal gekend als 2406A0423/00L003, 2406A0423/00C002, 2406A0423/00A002 en 2406A0423/00P000 en is gelegen langs of takt aan op de Hoogblokweg. 

In deze omgevingsvergunningsaanvraag wordt de aanpassing van de gemeenteweg aangevraagd volgens het rooilijnplan opgenomen in bijlage en opgesteld door landmeter-expert studiebureau Verhaert & co gevestigd te Rode Haagjes 3_001, 2288 Grobbendonk.

Voor de verwezenlijking van de handelingen in de omgevingsvergunningsaanvraag dient het perceel aangeduid op het rooilijnplan als lot 11 met een totale oppervlakte van 161 m² ingelijfd te worden in het openbaar domein voor de aanpassing van de gemeenteweg.

Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 24.08.2024 tot en met 22.09.2024 waarbij er geen bezwaarschriften bezwaarschrift(en) ingediend werd(en) (zie bijlage). 

Er is geen waardevermeerdering of waardevermindering die dient geschat te worden door een landmeter expert aangesteld door de stad vermits de over te dragen delen van de percelen als stedenbouwkundige last kosteloos zullen worden overgedragen om opgenomen te worden in het openbaar domein. 

In bijlage zijn de relevantste documenten en plannen m.b.t. de omgevingsvergunningsaanvraag opgenomen. Het volledige dossier kan geraadpleegd worden bij het Departement Omgeving van de stad.

Voorstel van besluit:

Artikel 1

De gemeenteraad neemt er kennis van dat er geen bezwaarschriften zijn.

Artikel 2

De gemeenteraad is definitief akkoord met de realisatie van de aanpassing van de gemeenteweg zoals voorgesteld op het rooilijnplan van landmeter-expert studiebureau Verhaert & co opgenomen in bijlage bij dit besluit.

Artikel 3 

De percelen aangeduid op het rooilijnplan als lot 11 met een totale oppervlakte van [totale over te dragen grondoppervlakte in are of m²], waarvan de inlijving in het openbaar domein nodig is voor de realisatie van de aanpassing van de gemeenteweg, zal/zullen kosteloos worden overgedragen aan de stad Aarschot bij wijze van gratis grondafstand en om reden van openbaar nut. Er is geen meer- of minwaarde verschuldigd.

Artikel 4

Bij het verlijden van de notariële akte zal de stad Aarschot vertegenwoordigd worden door de algemeen directeur en de voorzitter van de gemeenteraad of diens gemachtigden.

Regelgeving
  • het decreet over het lokaal bestuur van 22.12.2017, zoals gewijzigd en de bijhorende besluiten en omzendbrieven van de Vlaamse regering;
  • de wet van 29.07.1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van bestuurshandelingen;
  • het bestuursdecreet van 07.12.2018;
  • het besluit van de Vlaamse Regering van 30.03.2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen;
  • artikel 4.2.17 §2 en artikel 4.2.25 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening;
  • het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning;
  • het decreet van 03.05.2019 houdende de gemeentewegen;
  • het gemeentelijk reglement van 18.05.2015 houdende de bepaling van de te betalen (meer)waarde bij afschaffing OF wijziging van buurt- en voetwegen.
Feiten, context en motivering

Gelet op

  • de omgevingsvergunningsaanvraag:
    • met als referentie 2024104198 en VERK/2024/00266,
    • ingediend op 24/07/2024,
    • van Alain Verhoeven gevestigd te Aarschotsesteenweg 113, 2230 Herselt,
    • met als onderwerp het verkavelen van een perceel in 10 loten,
    • op de percelen kadastraal gekend als 2406A0423/00L003, 2406A0423/00C002, 2406A0423/00A002 en 2406A0423/00P000
  • het bijgevoegde rooilijnplan opgesteld door landmeter-expert studiebureau Verhaert & co gevestigd te Rode Haagjes 3_001, 2288 Grobbendonk waaruit blijkt dat voor de verwezenlijking van de in de omgevingsvergunningsaanvraag opgenomen handelingen, het perceel aangeduid op het rooilijnplan als lot lot 11 met een oppervlakte van 161 m², dient ingelijfd te worden bij het openbaar domein voor de aanpassing van de gemeenteweg;


Overwegende dat

  • het perceel aangeduid op het bijgevoegde  rooilijnplan als lot lot 11 met een oppervlakte van 161 m², bestemd is voor de aanpassing van de gemeenteweg en na kosteloze grondoverdracht aldus van openbaar nut zal zijn;
  • er geen schatting van de meer- of minwaarde nodig is vermits dit perceel kosteloos en na voorlopige oplevering van de in de omgevingsvergunning verbonden stedenbouwkundige lasten aan de stad zal worden overgedragen;
  • het rooilijnplan gevoegd bij de aanvraag voldoet aan de vormvereisten van het decreet houdende gemeentewegen;
  • de aanvrager een verklaring van kosteloze grondafstand heeft toegevoegd aan de aanvraag;
  • een openbaar onderzoek omtrent de omgevingsvergunningsaanvraag werd georganiseerd van 24/08/2024 tot en met 24/08/2024 waarbij er geen bezwaren werden ingediend voor het einde van het openbaar onderzoek. Deze bezwaarschriften zijn opgenomen in bijlage bij dit besluit;
  • de aanpassing van de gemeenteweg noodzakelijk is voor de realisatie van de handelingen zoals opgenomen in de omgevingsvergunningsaanvraag;
  • de aanpassing van de gemeenteweg in het teken staat van de realisatie van de bestemming;
  • er op heden geen gemeentelijk beleidskader is ter verfijning, concretisering en aanvulling van de doelstellingen en principes zoals vervat in artikel 3 en 4 van het decreet houdende gemeentewegen; 
  • de omgevingsvergunningsaanvraag in overeenstemming is met de doelstelling en principes zoals geformuleerd in artikel 3 en 4 van het decreet houdende gemeentewegen en dit wordt als volgt gemotiveerd:
    • De aanleg/aanpassing/verplaatsing/opheffing van de gemeenteweg staat in het teken van de realisatie van een duurzame, verkeersveilige en kwaliteitsvolle bereikbaarheid van de verschillende loten.
    • De privatieve eigendom zal door de handelingen in de aanvraag en na kosteloze grondoverdracht deel uitmaken van het openbaar domein en in het teken van het algemeen belang ingezet kunnen worden voor zowel de realisatie van wegeniswerken allerlei (verbreding wegdek, fiets- en wandelpaden, zachte berm, nutsleidingen etc.). 
    • Door de inrichting van het terrein met de nieuwe wegenis (en publieke ruimte) zal na de realisatie het terrein een nieuwe maatschappelijke functie kunnen opnemen en ten dienste kunnen staan van de gemeenschap.
    • Door de gratis grondafstand die als stedenbouwkundige last in de omgevingsvergunning opgelegd zal worden, wordt het geheel van de over te dragen gronden op duurzame wijze publiek toegankelijk gemaakt doordat het opgenomen zal worden in het openbaar domein van de stad Aarschot. Van de totale oppervlakte van het terrein 8772 m² zal na de realisatie van de gemeenteweg (en bijhorende publieke ruimte) 161 m² opgenomen worden in het openbaar domein. Het/de overige deel/delen zal/zullen privatief blijven in functie van de ontwikkeling van woningen.
    • Uit de concrete plannen voor de wegenis blijkt dat er geen negatieve impact is op de verkeersveiligheid en de ontsluiting van de aangrenzende percelen.
    • De voorliggende wijzigingen aan het gemeentewegennet hebben geen gemeentegrensoverschrijdende impact.
Publieke stemming
Aanwezig: Isabelle Dehond, Gwendolyn Rutten, Nicole Van Emelen, Annick Geyskens, Gerry Vranken, Stef Van Calster, Kurt Lemmens, Betty Kiesekoms, Nico Creces, Mattias Paglialunga, Nele Pelgrims, Bart Dehaes, Bart Den Hondt, Leo Janssens, Ronny De Ryck, Koen Nijs, Marleen Verhaegen, Wendy De Rijck, Dries Vandenbroeck, Petra Vanlommel, Hannelore Castelein, Thomas Salaets, Martine Verlinden, Dries Van Horebeek, Hanne Goossens, Gerda Vandegaer, Pieter Schuermans, Marnik Jordens, Christi Van Calster
Voorstanders: Isabelle Dehond, Gwendolyn Rutten, Nicole Van Emelen, Annick Geyskens, Gerry Vranken, Stef Van Calster, Kurt Lemmens, Nico Creces, Mattias Paglialunga, Nele Pelgrims, Bart Dehaes, Bart Den Hondt, Leo Janssens, Ronny De Ryck, Koen Nijs, Marleen Verhaegen, Wendy De Rijck, Dries Vandenbroeck, Hannelore Castelein, Martine Verlinden, Dries Van Horebeek, Hanne Goossens, Gerda Vandegaer, Pieter Schuermans, Marnik Jordens
Onthouders: Betty Kiesekoms, Petra Vanlommel, Thomas Salaets
Resultaat: Met 25 stemmen voor, 3 onthoudingen
Besluit

Artikel 1

De gemeenteraad neemt er kennis van dat er geen bezwaarschriften zijn.

 

Artikel 2

De gemeenteraad is definitief akkoord met de realisatie van de aanpassing van de gemeenteweg zoals voorgesteld op het rooilijnplan van landmeter-expert studiebureau Verhaert & co opgenomen in bijlage bij dit besluit.

 

Artikel 3 

De percelen aangeduid op het rooilijnplan als lot 11 met een totale oppervlakte van 161 m², waarvan de inlijving in het openbaar domein nodig is voor de realisatie van de aanpassing van de gemeenteweg, zal/zullen kosteloos worden overgedragen aan de stad Aarschot bij wijze van gratis grondafstand en om reden van openbaar nut. Er is geen meer- of minwaarde verschuldigd.


Artikel 4

Bij het verlijden van de notariële akte zal de stad Aarschot vertegenwoordigd worden door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur of diens gemachtigden.