Het stadsbestuur erkent het belang van jeugdwerk en wil daarom jeugdverenigingen in Aarschot ondersteunen.
De financiële ondersteuning van dergelijke initiatieven gebeurt op basis van beslissing GR/2023/147 op 22/06/23 houdende goedkeuring van het reglement van Jeugdwerkondersteuning. De jeugddienst wil dit reglement op vraag van de jeugdraad actualiseren. Deze actualisering is gebaseerd op het advies van de Jeugdraad en kwam er naar aanleiding van verschillende inbraken in de lokalen van jeugdverenigingen.
Het geactualiseerd reglement dat nu aan de gemeenteraad wordt voorgelegd, bevat volgende aanpassingen:
Het stadsbestuur erkent het belang van jeugdwerk en wil daarom jeugdverenigingen in Aarschot ondersteunen.
De financiële ondersteuning van dergelijke initiatieven gebeurt op basis van beslissing GR/2023/147 op 22/06/23 houdende goedkeuring van het reglement van Jeugdwerkondersteuning. De jeugddienst wil dit reglement op vraag van de jeugdraad actualiseren. Deze actualisering is gebaseerd op het advies van de Jeugdraad en kwam er naar aanleiding van verschillende inbraken in de lokalen van jeugdverenigingen.
Het geactualiseerd reglement dat nu aan de gemeenteraad wordt voorgelegd, bevat volgende aanpassingen:
ONDERSTEUNING VAN JEUGDWERKINITIATIEVEN
BOUWTOELAGEN
In het meerjarenplan 2020-2025 op MJP101624 zijn volgende kredieten beschikbaar met betrekking tot het bovenvermeld gemeentelijk toelagereglement:
(ter vervanging van de beslissing van de gemeenteraad van 23.10.2017 houdende goedkeuring van het gemeentelijk toelagereglement Jeugdwerkondersteuning).
Artikel 1 - doel
Binnen de kredieten voorzien in het lopende meerjarenplan wordt onder de hierna vermelde voorwaarden aan de doelgroep een gemeentelijke toelage verleend die tot doel heeft jeugdwerkinitiatieven te ondersteunen in hun werking.
Artikel 2 - doelgroep
Komen in aanmerking voor een toelage: alle erkende jeugdwerkinitiatieven (jeugdbewegingen en jeugdverenigingen) die als hoofddoel hebben het organiseren van initiatieven en activiteiten door vrijwillige jongeren, waarbij jongeren en kinderen centraal staan.
2.1 - erkenning
Voorwaarden om erkend te worden als jeugdbeweging in Aarschot
De erkenning wordt voorgelegd aan de Jeugdraad en het college van burgemeester en schepenen. Na goedkeuring heeft de jeugdvereniging recht op een toelage vanaf het volgende werkingsjaar.
Wanneer het jeugdwerkinitiatief niet aan bovenstaande vereisten voldoet, kan deze alsnog als jeugdbeweging erkend worden na gunstig advies van de Jeugdraad maar heeft deze geen recht op financiële ondersteuning, wel logistieke ondersteuning.
De Jeugdraad behoudt de machtiging tot schorsing
Artikel 3 - definitie(s)
Onder jeugdwerkinitiatief wordt in dit reglement verstaan: Elke vereniging of beweging die jeugdwerk uitoefent en als hoofddoel heeft het organiseren van initiatieven en activiteiten door vrijwillige jongeren, waarbij jongeren en kinderen centraal staan.
Onder jeugdwerk wordt in dit reglement verstaan: “groepsgericht sociaal-cultureel werk op basis van niet-commerciële doelen voor of door kinderen en jongeren van 3 tot 30 jaar, in de sfeer van de vrije tijd, onder educatieve begeleiding en ter bevordering van de algemene en integrale ontwikkeling van de jeugd die daaraan deelneemt op vrijwillige basis en georganiseerd door particuliere jeugdverenigingen, of door gemeentelijke of provinciale openbare besturen”.
Onder Kampvervoer wordt in dit reglement verstaan: Het vervoer van bagage en/of materiaal van het jeugdlokaal te Aarschot naar de kampplaats en terug.
Onder Kampplaats wordt in dit reglement verstaan: Een accommodatie voor overnachting hetzij onder de vorm van een daartoe bestemd gebouw, hetzij onder de vorm van een tentenkamp of een combinatie van beide.
Artikel 4 - aanvraagprocedure
Elke aanvraag moet gericht worden aan het college van burgemeester en schepenen voor 15 november van het jaar waarop de toelage is voorzien.
De aanvraag kan gebeuren via het standaard aanvraagformulier of via het digitaal loket.
De aanvraag bevat ten minste volgende gegevens/documenten:
Het college van burgemeester en schepenen zal na controle van het aanvraagdossier door de bevoegde ambtenaar en advies van de Jeugdraad al dan niet zijn goedkeuring verlenen tot uitbetaling van de toelage. Na goedkeuring van de toelage door het college van burgemeester en schepenen wordt de toelage binnen een periode van 30 kalenderdagen uitbetaald.
Artikel 5 - voorwaarden/beoordelingscriteria
Het gebruik van het Nederlands in Vlaanderen is belangrijk. Om actief gebruik van het Nederlands te promoten, wordt bepaald dat de subsidieontvanger het engagement moet aangaan om het belang van het gebruik van het Nederlands te erkennen bij de uitvoering van de gesubsidieerde activiteiten.
Artikel 5.1 ONDERSTEUNING VAN JEUGDWERKINITATIEVEN
Artikel. 5.1.1: Puntensysteem
De verdeling van de toelagen gebeurt op basis van een puntensysteem. Volgende zaken komen in aanmerking voor de toekenning van punten:
1° Aantal actieve leden
De ledenlijst, ingediend op moment van aanvraag, telt als controle.
2° Activiteiten: aanbod
Volgende activiteiten komen in aanmerking:
Per activiteit kan er slechts in één categorie punten worden toegekend.
De jeugddienst bezorgt de jeugdverenigingen een lijst ter indicatie welke activiteiten in aanmerking komen. Deze lijst is niet bindend.
3° Lid van de Jeugdraad
Aanwezigheid van minstens 2 personen per jeugdbeweging op 2 Algemene Vergaderingen van jeugdraad Aarschot: 20 punten
(Bestuursleden vallen niet onder deze regeling)
Lid van het dagelijks bestuur van de jeugdraad:
4° Kwaliteit van de begeleiding
Per leider/leidster wordt een bonus van 10 punten toegekend per behaald brevet:
Per persoon kan er slechts in één categorie punten worden toegekend.
Kopieën van de brevetten moeten samen met het aanvraagformulier aan de jeugddienst bezorgd worden.
5°. De jeugdverenigingen moeten één keer per jaar (voor 15 november) een controle uitvoeren in hun lokalen om de brandveiligheid in kaart te brengen.
Als de brandveiligheid in orde is, worden er 50 punten toegekend aan de jeugdvereniging.
Indien de brandveiligheid niet conform is en de jeugdvereniging laat na om dit in orde te brengen, kan de uitbetaling van de toelage geschorst worden.
6° Alle berekeningen gebeuren op basis van de gegevens van het voorafgaande werkingsjaar dat ingaat vanaf 1 september en loopt tot 31 augustus.
Artikel. 5.1.2: Financiële waarde van een punt
Elke jeugdbeweging die voldoet aan de voorwaarden en een aanvraag heeft ingediend ontvangt een forfaitaire bijdrage van € 1000,00.
Het resterende bedrag wordt verdeeld aan de hand van bovenstaand puntensysteem
Het restbedrag voor ondersteuning van jeugdverenigingen voorzien volgens het reglement, gedeeld door het totaal aantal toegekende punten geeft de financiële waarde van 1 punt. Dit bedrag wordt vermenigvuldigd met het behaalde aantal punten van de vereniging om de jaarlijkse ondersteuning te bekomen.
Artikel 5.2 KAMPONDERSTEUNING
Artikel 5.2.1 Voorwaarden
Alle erkende jeugdbewegingen kunnen beroep doen op de toelage van kampondersteuning.
Iedere jeugdbeweging organiseert zelfstandig het kamp. Per jeugdvereniging komt maximaal 1 kamp in aanmerking.
Eén rit is een heen- en terugreis en dient te gebeuren in de maanden juni tot september.
Een rit bestaat uit de kortste weg tussen het jeugdbewegingslokaal en de kampplaats. Enkel onkosten op het Belgisch grondgebied worden vergoed.
Artikel 5.2.2: Financiële waarde van een punt
Elke jeugdbeweging die tijdens het uit te keren werkjaar een kamp heeft georganiseerd ontvangt een forfaitaire bijdrage van € 400,00.
Het resterende bedrag wordt verdeeld aan de hand van onderstaand puntensysteem
Volgende zaken komen in aanmerking voor de toekenning van de punten:
1. Het aantal kilometers tussen het jeugdbewegingslokaal en de kampplaats. Heen- en terugrit hebben een percentagegewicht van 20%.
De jeugddienst berekent het aantal kilometers tussen het jeugdbewegingslokaal en kampplaats. De kortste route komt in aanmerking voor de telling.
2. Aantal leden ingeschreven in het werkjaar van het kamp heeft een percentagegewicht van 50%
3. Het soort kamp heeft een percentagewicht van 30%
Onderverdeeld als:
Artikel 5.3 BOUW - OF VERBOUWINGSWERKEN
Artikel 5.3.1 Onderwerp van de betoelaging
Een erkende jeugdbeweging kan betoelaagd worden bij de nieuwbouw van een lokaal, bij verbouwings- of verbeteringswerken aan een lokaal waar de vereniging het gebruikersrecht van bezit, bij aankoop van een lokaal, binnen het krediet daartoe voorzien in het budget van Stad Aarschot en volgens de voorwaarden hieronder bepaald. De jeugdbeweging dient niet noodzakelijk de bouwheer te zijn.
Artikel 5.3.2 Eigendoms- en gebruiksvoorwaarden
Bij nieuwbouw moet de grond waarop het gebouw wordt opgetrokken ofwel eigendom zijn van de vereniging ofwel van de stad Aarschot ofwel moet er een schriftelijke overeenkomst zijn tussen de vereniging en de eigenaar of de titularis van zakelijk recht van opstal van de grond, aangaande het gebruiksrecht van de grond, die op het moment van de aanvraag nog tenminste 30 jaar loopt.
Bij verbouwings- of verbeteringswerken moet de grond of het gebouw waarop dit gebeurt ofwel eigendom zijn van de vereniging ofwel van de stad Aarschot ofwel moet er een schriftelijke overeenkomst zijn tussen de vereniging en de eigenaar of de titularis van zakelijk recht van opstal van de grond, aangaande het gebruiksrecht van de grond, die op het moment van de aanvraag nog tenminste 30 jaar loopt.
Bij aankoop van een lokaal moet het lokaal volledig eigendom worden van de jeugdbeweging.
Artikel 5.3.3 Voor betoelaging in aanmerking komende kosten
§1. Komen voor betoelaging in aanmerking:
§2. Komen niet voor betoelaging in aanmerking:
Artikel 5.3.4 Berekening van de toelage.
Indien de totale toelage voor alle aanvragen in een bepaald jaar het in het budget van de stad voorziene bedrag voor deze betoelaging overschrijdt, wordt de toelage per aanvraag procentueel berekend. Dit wordt telkens berekend na de uiterste datum voor het indienen van de aanvragen, bijgevolg kunnen de toelagen pas vanaf dan worden uitgekeerd. Het overschot van de kosten die in aanmerking komen, wordt automatisch meegenomen naar het volgende jaar.
De maximale toelage per jaar is gelijk aan het bedrag dat jaarlijks wordt voorzien met aftrekking van de reeds toegekende toelagen betreffende die werken.
Artikel 5.3.6. Gewaarborgd bedrag
Voor grote bouwprojecten (aanpassingen van het speelterrein zijn hiervoor uitgesloten) die het jaarlijks voorziene bedrag automatisch overschrijden, wil De Stad Aarschot een maximum gewaarborgd bedrag in geval van lening kunnen garanderen. Zodat projecten zeker kunnen zijn van hun gekregen bedrag om zo een lening te kunnen aangaan. Deze lening moet worden aangegaan bij een vereniging/instelling/dienst. Indien ze door de bovenstaande verdeling dit gewaarborgde bedrag mogen ontvangen, vervalt onderstaande regel. De periode is bepaald op 10 jaar met een mogelijkheid de termijn op te trekken wanneer het ontvangen bedrag van de bouwtoelage ontoereikend is.
Procedure: 1 jaar voor de start van de bouw, stelt de aanvrager een financieel plan voor aan het college van burgemeester en schepenen. Het financiële plan is een omschrijving van de inkomsten en uitgaven in functie van het bouwproject. Samen met dit plan wordt een vermoedelijke datum van de aanvang van de werken doorgegeven. Nadat dit financiële plan is voorgelegd, wordt er een voorstel van gewaarborgd bedrag meegedeeld aan de vereniging.
Dit bedrag kan enkel ook terug betaald worden na voorleggen van afschriften van facturen en voor kosten zoals omschreven in artikel 5.3.3.
In totaal kan het gewaarborgde bedrag maximum 5% van het geleende bedrag zijn. Dit bedrag kan jaarlijks herzien worden in functie van de lening. (bv. als men een hoger bedrag in het voorbije jaar heeft ontvangen, wordt dit herzien voor het jaar erop.) Het bedrag wordt voorzien uit de post van bouwtoelage.
Volgende bewijsstukken dienen extra te worden ingediend:
Beroep doen op deze vorm van betoelaging kan voor dezelfde vereniging maar 1 maal op een termijn van 10 jaar. Dit houdt in dat er wel een uitbetaling kan gebeuren gedurende meerdere jaren van het afgesproken gewaarborgd bedrag, maar dat er geen tweede aanvraag kan worden ingediend binnen een periode van 10 jaar. Uitgezonderd voor een heroprichting t.g.v. overmacht (brand, storm).
Artikel 6 - bedrag
Het subsidiebedrag wordt berekend aan de hand van de beschikbare budgetten en bovenstaande criteria.
Het College van burgemeester en schepenen stelt het principiële bedrag van de betoelaging vast na advies van de jeugdraad.
Eenzelfde jeugdwerkinitiatief of een duidelijk afgebakend gedeelte ervan komt slechts éénmaal per jaar in aanmerking voor de ondersteuning.
De toelage voorzien volgens dit gemeentelijk toelagereglement is niet combineerbaar met andere (gemeentelijke) toelagen gericht op dezelfde doelstelling van de vereniging/aanvrager.
Indien kredieten voorzien voor de uitvoering van dit reglement (met uitzondering van de bouwtoelage) niet zijn opgebruikt, kan de Jeugdraad het college van burgemeester adviseren over de verdeling van de overschotten.
Artikel 7 - controle/sancties
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere uitwerking en de controle op de aanwending van de toelage overeenkomstig de bepalingen van de beslissing van de gemeenteraad van 10.03.2022 houdende goedkeuring van het reglement 'controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen'
Het college van burgemeester en schepenen kan de subsidie geheel of gedeeltelijk terugvorderen in de gevallen waarbij:
Het stadsbestuur kan na afloop van de activiteiten bewijsstukken opvragen om de effectieve kosten vast te stellen. Indien de bewijsstukken onjuist of onvolledig zijn, kan het stadsbestuur de subsidie of een gedeelte ervan terugvorderen en/of toekomstige subsidiëring uitsluiten.
Artikel 8 - inwerkingtreding
Het huidige reglement is van toepassing van 01.12.2024 tot en met 31.12.2025.