Terug
Gepubliceerd op 25/10/2024

Besluit  Gemeenteraad

do 24/10/2024 - 20:00

Prijssubsidiereglement 2024 voor de exploitatie van de infrastructuur van het AGB Aarschot - periode 1 november 2024 t.e.m. 31 december 2024

Aanwezig: Isabelle Dehond, Voorzitter van de gemeenteraad
Gwendolyn Rutten, Burgemeester
Nicole Van Emelen, Annick Geyskens, Gerry Vranken, Stef Van Calster, Kurt Lemmens, schepenen
Betty Kiesekoms, Nico Creces, Mattias Paglialunga, Nele Pelgrims, Bart Dehaes, Bart Den Hondt, Leo Janssens, Ronny De Ryck, Koen Nijs, Cindy Symons, Marleen Verhaegen, Wendy De Rijck, Dries Vandenbroeck, Petra Vanlommel, Hannelore Castelein, Thomas Salaets, Martine Verlinden, Dries Van Horebeek, Hanne Goossens, Gerda Vandegaer, Pieter Schuermans, Marnik Jordens, gemeenteraadsleden
Christi Van Calster, Algemeen directeur
Toelichting

Met beslissing ET.129.288 van 19 januari 2016 heeft de BTW administratie haar visie op het BTW-statuut van autonome gemeentebedrijven uiteengezet.

Van belang is onder meer dat werkingssubsidies (waarop geen BTW moet worden aangerekend) die door de gemeente aan het AGB worden toegekend, in principe niet in aanmerking mogen worden genomen voor de beoordeling van het winstoogmerk. Prijssubsidies (waarop wel BTW moet worden aangerekend) die door de gemeente aan het AGB worden toegekend, komen daarentegen wel in aanmerking voor de beoordeling van het winstoogmerk.

Het AGB Aarschot heeft haar inkomsten en uitgaven geraamd voor het kalenderjaar 2024 voor de exploitatie van de infrastructuur, zoals vastgelegd in het op 21 december 2023 goedgekeurd meerjarenplan 2020-2026. Op basis van deze ramingen heeft het AGB Aarschot vastgesteld dat voor het kalenderjaar 2024 de inkomsten uit prijssubsidies voor het verlenen van het recht op toegang tot de door het AGB geëxploiteerde infrastructuur minstens 1.172.554,01 euro (exclusief btw) moeten bedragen om economisch rendabel te zijn.

Op basis van een recente inschatting van kosten en opbrengsten van het AGB Aarschot moet de prijssubsidie van de stad aan het AGB Aarschot verhoogd worden tot 1.267.704,07 euro (excl. btw). Hiermee rekening houdende wordt het prijssubsidiereglement aangepast zoals hieronder wordt weergegeven.

Aan de gemeenteraad wordt het aangepast prijssubsidiereglement voor de periode van 1 november 2024 t.e.m. 31 december 2024 voorgelegd ter goedkeuring.

Ontwerp besluit:

De gemeenteraad keurt het aangepast prijssubsidiereglement voor de periode van 1 november 2024 t.e.m. 31 december 2024 goed op basis waarvan de stad Aarschot het AGB Aarschot een prijssubsidie toekent voor het recht op toegang tot de infrastructuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Aarschot in 2024.

Regelgeving
  • het decreet over het lokaal bestuur van 22.12.2017, zoals gewijzigd en de bijhorende besluiten en omzendbrieven van de Vlaamse regering;
  • de wet van 29.07.1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van bestuurshandelingen;
  • het decreet van 26.03.2004 betreffende de openbaarheid van bestuur;
  • het bestuursdecreet van 7.12.2018;
  • het besluit van de Vlaamse Regering van 30.03.2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen.
Feiten, context en motivering

Met beslissing van ET.129.288 van 19 januari 2016 heeft de BTW administratie haar visie op het BTW-statuut van autonome gemeentebedrijven uiteengezet, nl.:

  1. Een AGB is in principe een gewone BTW-plichtige met recht op aftrek van BTW. Dat impliceert dus dat een AGB de BTW op de exploitatiekosten en de investeringskosten volgens de normale regels in aftrek kan brengen.
  2. Voorwaarde daartoe is wel dat het AGB een winstoogmerk heeft en dat dus statutair is bepaald dat eventueel gemaakte winsten moeten worden uitgekeerd en dat ook effectief gebeurt.
  3. Om te beoordelen of er winstoogmerk is, moet de globale activiteit van het AGB in aanmerking worden genomen.
  4. De administratie kan onderzoeken of die statutaire bepalingen niet louter theoretisch zijn. Dat zal het geval zijn wanneer systematisch tekorten voorkomen in hoofde van het AGB omdat de aan de bezoekers van de inrichting aangerekende prijzen niet volstaan om de exploitatiekosten van het AGB te dekken
  5. Werkingssubsidies waarop geen BTW moet worden aangerekend die door de gemeente aan het AGB worden toegekend, mogen in principe niet in aanmerking worden genomen voor de beoordeling van het winstoogmerk. Men kan hierbij wel niet terugkomen op beslissingen die de Rulingdienst in het verleden heeft genomen en die het tegenovergestelde zouden beweren.
  6. Prijssubsidies waarop wel BTW moet worden aangerekend die door de gemeente aan het AGB worden toegekend, komen daarentegen wel in aanmerking voor de beoordeling van het winstoogmerk.
  7. In de loop van het boekjaar is het mogelijk om het bedrag van de prijssubsidies aan te passen naar de toekomst toe.


Verder vermeldt voorgaande beslissing van de BTW-administratie:

De kwalificatie van een autonoom gemeentebedrijf als belastingplichtige met recht op aftrek van BTW belet niet dat de administratie later kan onderzoeken of de statutaire bepalingen niet louter theoretisch zijn.

Dit zal het geval zijn wanneer systematische tekorten voorkomen in hoofde van het autonoom gemeentebedrijf omdat de aan de bezoekers van de inrichting aangerekende prijzen niet volstaan tot dekking van de exploitatiekosten van het autonoom gemeentebedrijf. In dat verband kunnen de werkingssubsidies die door de gemeente aan het autonoom gemeentebedrijf worden ter beschikking gesteld, gelet op de nauwe band de tussen het autonoom gemeentebedrijf en de gemeente, niet worden aangemerkt als ontvangsten uit een bepaalde activiteit. De werkingssubsidies mogen bijgevolg niet als bijkomende ontvangsten worden aangemerkt en mogen evenmin in mindering worden gebracht van de gedane kosten voor het bepalen van het boekhoudkundig resultaat.

De door de gemeente aan het autonoom gemeentebedrijf toegekende subsidies die rechtstreeks verband houden met de prijs behoren tot de maatstaf van heffing van de BTW en mogen dan ook gevoegd bij de overige ontvangsten uit een bepaalde activiteit om te bepalen of de statutaire bepalingen inzake winstoogmerk en het doel winsten uit te keren al dan niet theoretisch zijn.

Van een rechtstreeks verband met de prijs is slechts sprake indien de subsidie specifiek aan het gesubsidieerde orgaan wordt betaald om een welbepaald goed te leveren of een welbepaalde dienst te verrichten. Dit verband tussen de subsidie en de prijs moet duidelijk blijken uit een onderzoek van de concrete omstandigheden die aan de basis van de betaling van de tegenprestaties liggen. Daarentegen is het niet nodig dat de prijs van het goed of de dienst, of een deel ervan, bepaald zou zijn. Het volstaat dat hij bepaalbaar is.

Voor het bepalen van de winst moet rekening gehouden worden met het boekhoudkundig resultaat (met inbegrip van afschrijvingen, aanleggen van provisies, …) en mag met niet louter vergelijken tussen het boek voor inkomende facturen enerzijds en het boek voor uitgaande facturen/dagboek voor ontvangsten anderzijds.

Het resultaat van de globale activiteit (dus niet activiteit per activiteit) van de instelling dient in aanmerking te worden genomen. Er wordt evenwel geen rekening gehouden met uitzonderlijke opbrengsten (vb. de inkomsten uit onroerende en financiële transacties). De winst/verliespositie moet structureel zijn en onafhankelijk van toevallige gebeurtenissen langs inkomsten- of uitgavenzijde.

Het AGB Aarschot heeft haar inkomsten en uitgaven geraamd voor het kalenderjaar 2024 voor de exploitatie van de infrastructuur, zoals vastgelegd in het op 21 december 2023 goedgekeurd meerjarenplan 2020-2026. Op basis van deze ramingen heeft het AGB Aarschot vastgesteld dat, voor het kalenderjaar 2024, de inkomsten uit prijssubsidies voor het verlenen van het recht op toegang tot de door het AGB geëxploiteerde infrastructuur minstens 1.172.554,01 euro (exclusief btw) moeten bedragen om economisch rendabel te zijn.

Op basis van een recente inschatting van kosten en opbrengsten van het AGB Aarschot moet de prijssubsidie van de stad aan het AGB Aarschot verhoogd worden tot 1.267.704,07 euro (excl. btw). Hiermee rekening houdende wordt het prijssubsidiereglement aangepast zoals hieronder wordt weergegeven. In de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan zal de verhoging van het krediet van de prijssubsidie moeten opgenomen worden.

Aan de gemeenteraad wordt het aangepast prijssubsidiereglement voor de periode van 1 november 2024 t.e.m. 31 december 2024 voorgelegd ter goedkeuring.

Financiële Impact/budget

In de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan zal de verhoging van het krediet van de prijssubsidie moeten opgenomen worden.

Publieke stemming
Aanwezig: Isabelle Dehond, Gwendolyn Rutten, Nicole Van Emelen, Annick Geyskens, Gerry Vranken, Stef Van Calster, Kurt Lemmens, Betty Kiesekoms, Nico Creces, Mattias Paglialunga, Nele Pelgrims, Bart Dehaes, Bart Den Hondt, Leo Janssens, Ronny De Ryck, Koen Nijs, Cindy Symons, Marleen Verhaegen, Wendy De Rijck, Dries Vandenbroeck, Petra Vanlommel, Hannelore Castelein, Thomas Salaets, Martine Verlinden, Dries Van Horebeek, Hanne Goossens, Gerda Vandegaer, Pieter Schuermans, Marnik Jordens, Christi Van Calster
Voorstanders: Isabelle Dehond, Gwendolyn Rutten, Nicole Van Emelen, Annick Geyskens, Gerry Vranken, Stef Van Calster, Kurt Lemmens, Betty Kiesekoms, Nico Creces, Mattias Paglialunga, Nele Pelgrims, Bart Dehaes, Bart Den Hondt, Leo Janssens, Ronny De Ryck, Koen Nijs, Cindy Symons, Marleen Verhaegen, Wendy De Rijck, Dries Vandenbroeck, Petra Vanlommel, Hannelore Castelein, Thomas Salaets, Martine Verlinden, Dries Van Horebeek, Hanne Goossens, Gerda Vandegaer, Pieter Schuermans, Marnik Jordens
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Artikel 1

Het prijssubsidiereglement voor het kalenderjaar 2024, zoals goedgekeurd door de raad op 21 december 2023, wordt vervangen door onderstaand prijssubsidiereglement voor de periode van 1 november 2024 t.e.m. 31 december 2024.

 

Artikel 2

De gemeenteraad geeft de goedkeuring aan het onderstaand prijssubsidiereglement voor de periode van 1 november 2024 t.e.m. 31 december 2024 ten voordele van het Autonoom Gemeentebedrijf Aarschot:


PRIJSSUBSIDIEREGLEMENT EXPLOITATIE BIBLIOTHEEK AARSCHOT

Rekening houdend met de socio-culturele en sociale functie van de door het AGB Aarschot geëxploiteerde bibliotheek en om de leesmotivatie te stimuleren en de toegang tot de bibliotheekinfrastructuur en haar collectie zo laagdrempelig mogelijk te maken, wenst de stad Aarschot de kosten voor de toegang van de door AGB Aarschot geëxploiteerde bibliotheekinfrastructuur op zich te nemen, nl. 244.444,93 euro (excl. btw) in 2024.

De kostprijs per bezoeker voor het gebruik van de infrastructuur van de bibliotheek gedurende de periode 1 november 2024 t.e.m. 31 december 2024 wordt bepaald op 2,6159 euro (exclusief 6% BTW), zijnde een kost die de stad Aarschot op zich zal nemen door het verlenen van een prijssubsidie.

 

PRIJSSUBSIDIEREGLEMENT EXPLOITATIE MUSEUM AARSCHOT

Rekening houdend met de socio-culturele en sociale functie van het door het AGB Aarschot geëxploiteerd museum en om de toegang tot de museuminfrastructuur en haar collectie zo laagdrempelig mogelijk te maken, wenst de stad Aarschot de kosten voor de toegang van de door AGB Aarschot geëxploiteerde museuminfrastructuur op zich te nemen, nl. 206.248,48 euro (excl. btw), in 2024.

De kostprijs per bezoeker voor het gebruik van de infrastructuur van het museum gedurende de periode 1 november 2024 t.e.m. 31 december 2024 wordt bepaald op 59,6306 euro (exclusief 6% BTW), zijnde een kost die de stad Aarschot op zich zal nemen door het verlenen van een prijssubsidie.

 

PRIJSSUBSIDIEREGLEMENT EXPLOITATIE CC HET GASTHUIS

Rekening houdend met de socio-culturele en sociale functie van het door het AGB Aarschot geëxploiteerd CC Het Gasthuis en om de toegang tot de voorstellingen in de theaterinfrastructuur zo laagdrempelig mogelijk te maken, wenst de stad Aarschot de tickets tot het theater van het CC Het Gasthuis te subsidiëren middels de toekenning van een prijssubsidie per toegangsticket.

Het totale tekort van CC Het Gasthuis in 2024 wordt geraamd op 339.294,13 euro (excl. BTW). De prijssubsidie per bezoeker voor het gebruik van de theaterinfrastructuur van het CC Het Gasthuis gedurende de periode 1 november 2024 t.e.m. 31 december 2024 wordt bepaald op 5,5204 euro (exclusief 6% BTW).

  

PRIJSSUBSIDIEREGLEMENT EXPLOITATIE SPORTCOMPLEX

Rekening houdend met de sportieve en sociale functie van het door het AGB Aarschot geëxploiteerde sportinfrastructuur en om de toegang tot het zwembad zo laagdrempelig mogelijk te maken, wenst de stad Aarschot de tickets tot het zwembad te subsidiëren middels de toekenning van een prijssubsidie.

Het totale tekort van het sportcomplex in 2024 wordt geraamd op 477.716,53 euro (excl. BTW). De prijssubsidie voor het gebruik van het zwembad gedurende de periode 1 november 2024 t.e.m. 31 december 2024 wordt bepaald op basis van de omzet (toegangsgelden) van die periode vermenigvuldigd met een factor 2,5397.

 

Artikel 3

In de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan zal de verhoging van het krediet van de prijssubsidie opgenomen worden.


Artikel 4

Het AGB Aarschot deelt op 31 december 2024 het aantal bezoekers/omzet mee van het voorafgaande jaar en stelt een nota op met vermelding van het jaarlijks verschuldigd bedrag van de prijssubsidie. De Stad Aarschot dient de prijssubsidie te betalen aan AGB Aarschot binnen de 30 kalenderdagen na ontvangst.