Terug
Gepubliceerd op 21/05/2024

Besluit  Gemeenteraad

do 16/05/2024 - 20:00

Vaststelling van dertig jarig gebruik van een gemeenteweg te Bergstraat tussen nr. 50 en 52

Aanwezig: Isabelle Dehond, Voorzitter van de gemeenteraad
Bert Van der Auwera, wnd burgemeester
Nicole Van Emelen, Annick Geyskens, Stef Van Calster, Kurt Lemmens, schepenen
Nico Creces, Mattias Paglialunga, Nele Pelgrims, Bart Dehaes, Bart Den Hondt, Leo Janssens, Ronny De Ryck, Koen Nijs, Cindy Symons, Marleen Verhaegen, Wendy De Rijck, Thomas Salaets, Martine Verlinden, Dries Van Horebeek, Hanne Goossens, Gerda Vandegaer, Pieter Schuermans, gemeenteraadsleden
Christi Van Calster, Algemeen directeur
Verontschuldigd: Gerry Vranken, Schepen
Gwendolyn Rutten, Betty Kiesekoms, Dries Vandenbroeck, Petra Vanlommel, Hannelore Castelein, gemeenteraadsleden
Regelgeving
  • het decreet van 22.12.2017 over het lokaal bestuur en de bijhorende besluiten en omzendbrieven van de Vlaamse Regering;
  • de wet van 29.07.1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen;
  • de wet van 11.04.1994 betreffende de openbaarheid van bestuur;
  • het decreet van 26.03.2004 betreffende de openbaarheid van bestuur in de provincies en de gemeenten;
  • het Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen;
  • het decreet van 03.05.2019 houdende de gemeentewegen;
Feiten, context en motivering

Overeenkomstig informatie waarover de stadsdiensten beschikken stelt er zich een probleem voor gemeenteweg/buurtweg nr. 39 te Gelrode. Meer specifiek betreft het een situatie tussen de Bergstraat en de Leuvensesteenweg alwaar er volgens de Atlas van de buurtwegen een gemeenteweg/buurtweg loopt maar de officiële ligging niet overeen zou komen met de feitelijke ligging.

Na een uitvoerige studie van het dossier is de technische dienst tot de vaststelling gekomen dat de feitelijke ligging, zoals ze wordt gebruikt door de gebruikers van deze trage weg, niet overeenstemt met de ligging volgens de Atlas van de buurtwegen. De ligging volgens de Atlas van de buurtwegen loopt immers doorheen de woning met huisnummer Bergstraat 50 maar deze woning staat er al meer dan 30 jaar.

De situatie werd besproken met o.a. het Agentschap Natuur en Bos (ANB) en et Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE).

Het is wenselijk, zeker gelet op de verplichtingen die op de stad Aarschot rusten n.a.v. de buurtwegenproblematiek en de dadingen die er op dit punt zijn afgesloten, om de situatie te officialiseren.

Het is noodzakelijk om de ligging van de gemeenteweg nr. 39 vast te leggen overeenkomstig de feitelijke ligging, met name tussen de woningen in de Bergstraat met huisnummers 50 en 52 richting de Eikelberg. Uit het onderzoek van de betrokken diensten blijkt de gemeenteweg altijd, toch minstens de afgelopen 45 jaren, op deze locatie te hebben gelegen.

De volgende documenten werden in overweging genomen en maken integraal deel uit van het administratief dossier:

  • Historische kaarten waaronder een Wandkaart van het Hertogdom Aarschot uit 1775
  • Luchtfoto’s
  • Topografische kaarten
  • Hoogtemodellen
  • Geopunt (wegenregister, wandel-of fietsweg)
  • Getuigenverklaringen die werden aangeleverd (van personen die reeds geruime tijd in de Bergstraat en omgeving wonen en er zelfs zijn opgegroeid)


Op basis van alle gegevens uit het dossier blijkt dat de grondstrook tussen de huisnummers 50 en 52 gedurende minstens de afgelopen 45 jaren door het publiek werd gebruikt als zijnde gemeenteweg nr. 39.

De gemeenteraad kan, gelet op de eenduidige gegevens en documenten in het administratief dossier, vaststellen dat deze grondstrook minstens de voorbije dertig jaar door het publiek werd gebruikt, hetgeen overigens nog steeds het geval is. (artikel 13 Gemeentewegendecreet)

Gelet op het juridische bestaan, overeenkomstig de Atlas van de buurtwegen, van gemeenteweg nr. 39 is het aangewezen om deze gemeenteweg te verplaatsen naar de grondstrook die al minstens 45 jaren door het publiek wordt gebruikt en waar er van rechtswege een vestiging van een publiek recht van doorgang wordt vastgesteld.

Gelet op het specifieke terrein (grote hoogteverschillen (reliëf) – natuurwaarde – erfgoedwaarde) werd er samen met ANB en AOE trouwens vastgesteld dat een alternatieve ligging voor gemeenteweg nr. 39 niet mogelijk is.

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 18.05.2015 houdende de bepaling van de te betalen (meer)waarde bij afschaffing, wijziging of verlegging van buurt- en voetwegen is er geen meerwaarde of minderwaarde verschuldigd.

Gelet op het Gemeentewegendecreet en de doelstellingen die daarin zijn opgenomen om de structuur, samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren om o.a. aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen. Dat deze verbinding over de Eikelberg van groot belang is en veelvuldig werd en wordt gebruikt. De officialiseren van de situatie op deze plaats is essentieel en staat ten dienste van het algemeen belang.

Publieke stemming
Aanwezig: Isabelle Dehond, Bert Van der Auwera, Nicole Van Emelen, Annick Geyskens, Stef Van Calster, Kurt Lemmens, Nico Creces, Mattias Paglialunga, Nele Pelgrims, Bart Dehaes, Bart Den Hondt, Leo Janssens, Ronny De Ryck, Koen Nijs, Cindy Symons, Marleen Verhaegen, Wendy De Rijck, Thomas Salaets, Martine Verlinden, Dries Van Horebeek, Hanne Goossens, Gerda Vandegaer, Pieter Schuermans, Christi Van Calster
Voorstanders: Isabelle Dehond, Bert Van der Auwera, Nicole Van Emelen, Annick Geyskens, Stef Van Calster, Kurt Lemmens, Nico Creces, Mattias Paglialunga, Nele Pelgrims, Bart Dehaes, Bart Den Hondt, Leo Janssens, Ronny De Ryck, Koen Nijs, Cindy Symons, Marleen Verhaegen, Wendy De Rijck, Thomas Salaets, Martine Verlinden, Dries Van Horebeek, Hanne Goossens, Gerda Vandegaer, Pieter Schuermans
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Artikel 1

De gemeenteraad stelt op eigen initiatief vast dat de grondstrook gelegen tussen de Bergstraat nummer 50 en nummer 52 (lopende richting de Eikelberg) meer dan dertig jaar op de huidige locatie in gebruik is door het publiek en belast het college van burgemeester en schepenen met de opmaak van een rooilijnplan, en met de vrijwaring en het beheer van de weg overeenkomstig de in het Gemeentewegendecreet opgenomen instrumenten en handhavingsbevoegdheden.

De vaststelling door de gemeenteraad van het dertigjarig gebruik door het publiek heeft van rechtswege de vestiging van een publiek recht van doorgang tot gevolg.

 

De gemeenteraad gaat principieel akkoord met een gedeeltelijke verplaatsing van buurtweg nr. 39 (ter hoogte van de percelen kadastraal gekend als  AARSCHOT 266R2, 266S, en een deel van 342E.) naar de grondstrook waarop een publiek recht van doorgang is gevestigd.

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met het opmaken van een rooilijnplan.

 

 

Artikel 3

Er dient geen meerwaarde betaald te worden.