De gemeenteraad gaat akkoord met de gedeeltelijke verplaatsing van gemeenteweg nr. 136 zoals opgenomen in de Atlas van de Buurtwegen in Langdorp, ter hoogte van de percelen kadastraal gekend als afdeling 3, sectie A nr. 311, 310b, en keurt het rooilijnplan goed, conform het bijgevoegd plan van landmeter-expert Hosbur.
Gemeenteweg nr. 136 wordt best verplaatst omdat de weg het perceel doorsnijdt en door een vijver loopt.
Overwegende dat
Gelet op
Overwegende dat
Artikel 1
De gemeenteraad stelt vast dat er geen bezwaarschriften werden ingediend.
Artikel 2
De gemeenteraad is definitief akkoord met de gedeeltelijke verplaatsing van de gemeenteweg nr. 136 zoals opgenomen in de Atlas van de Buurtwegen te Langdorp, ter hoogte van de percelen kadastraal gekend als afdeling 3, sectie A, nr. 311, 310b, en keurt het rooilijnplan goed, conform het bijgevoegd plan van landmeter-expert Hosbur.
Artikel 3
Er moet geen meerwaarde betaald worden m.b.t. de gedeeltelijke verplaatsing van gemeenteweg nr. 136 zoals opgenomen in de Atlas van de Buurtwegen in Langdorp.
Artikel 4
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze definitieve beslissing zoals bepaald in het decreet gemeentewegen.
Artikel 5
Dit besluit wordt samen met het plan van de gedeeltelijke verplaatsing van gemeenteweg nr. 136 zoals opgenomen in de Atlas van de Buurtwegen in Langdorp overgemaakt met een beveiligde zending aan de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant en opgeladen in het loket lokale besturen.
Artikel 6
Het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling kan geraadpleegd worden via de website van de stad Aarschot www.aarschot.be of via de raadpleegomgeving.
De gemeenteraad stelt voor om de stemrechten van de lokale besturen die deel uitmaken van het werkingsgebied in de algemene vergadering van de toekomstige woonmaatschappij te verdelen op basis van de criteria die de Vlaamse Regering reeds voorstelde en met het hieronder bepaalde gewicht, zijnde de verhouding tussen het aantal huishoudens per gemeente voor 50% en de verhouding tussen het aantal sociale huurwoningen per gemeente voor 50%.
Inzake de toekomstige woonmaatschappij moet de verdeling van de stemrechten nog bepaald worden. De Vlaamse Regering is daarbij verplicht om rekening te houden met de volgende 2 criteria:
De Vlaamse Regering kan ook rekening houden met andere criteria die vermeld zijn in een advies van de gemeenteraad. Daarom vroeg de minister in zijn brief van 7 februari 2022 aan de lokale besturen een advies. De stad is niet verplicht om bijkomende criteria voor te stellen of zelf een gewicht voor te stellen dat aan de 2 verplichte criteria moet worden gegeven maar is dus wel in de mogelijkheid om dit wel te doen.
In ons toekomstig werkingsgebied gingen enkele stemmen op om bijvoorbeeld ook het aantal woningen in planning al mee te laten tellen om de stemrechten op te bepalen. Het voorstel kon echter op weinig bijval rekenen en volgens de besprekingen op het recentste burgemeestersoverleg ziet het ernaar uit dat de lokale besturen in ons werkingsgebied niet zullen afwijken van het voorstel van de Vlaamse Regering. Met het nemen van dit besluit bevestigt de gemeenteraad dat ook de stad Aarschot niet afwijkt van de voorgestelde criteria.
Overwegende
Artikel 1
De gemeenteraad stelt voor om de stemrechten van de lokale besturen die deel uitmaken van het werkingsgebied in de algemene vergadering van de toekomstige woonmaatschappij te verdelen op basis van de criteria die de Vlaamse Regering reeds voorstelde en met het hieronder bepaalde gewicht, zijnde de verhouding tussen het aantal huishoudens per gemeente voor 50% en de verhouding tussen het aantal sociale huurwoningen per gemeente voor 50%.
Artikel 2
De beslissing wordt aan de provinciegouverneur bezorgd en aan de Vlaamse minister van wonen via het mailadres woonmaatschappij@vmsw.be
De gemeenteraad stemt in met de toetreding van de stad Aarschot tot OFP Prolocus met ingang van 01 januari 2022.
De stad Aarschot was tot eind december 2021 voor het aanvullende pensioen voor haar contractanten aangesloten bij de groepsverzekering van Belfius Insurance/Ethias. Deze groepsverzekering kwam in 2010 tot stand na een overheidsopdracht door de toenmalige RSZPPO, mede op initiatief van de VVSG. De beide verzekeraars hebben de lopende groepsverzekeringsovereenkomst in juni 2021 opgezegd, met ingang van 1 januari 2022. De VVSG en OFP Prolocus hebben intussen samen voor een nieuw aanbod voor aanvullende pensioenen voor lokale besturen gezorgd, tot stand gekomen na maandenlange intensieve voorbereidingen.
In dit verband wordt voorgesteld tot aansluiting van de stad Aarschot bij voormeld aanbod en toetreding tot OFP (°) Prolocus voor de tweede pensioenpijler met ingang van 1 januari 2022 met het oog op en in het licht van een maximale bestendiging van de huidige situatie met zo weinig mogelijk wijzigingen voor de contractuele medewerkers en rekening houdend met de kostenefficiëntie (positieve schaaleffecten), de financiële situatie, de korting op de responsabiliseringsbijdrage, het inzetten op maximale 'ontzorging' van toegetreden besturen, het vermijden van een complexe overheidsopdracht en de maximale krachtenbundeling voor het totstandbrengen van een performante, kostenefficiënte en duurzame publieke speler voor aanvullende pensioenen in Vlaanderen. Het nieuwe systeem zal immers zo dicht mogelijk bij de vroegere groepsverzekering blijven, zeker wat betreft de engagementen tegenover de contractanten. Over het nieuwe kaderreglement is gezocht naar maximale overeenstemming met de vakorganisaties. Zoals de vroegere groepsverzekering, zal ook het nieuwe aanbod uitsluitend werken met werkgeversbijdragen en niet met werknemersbijdragen. Er is dus geen impact op het nettoloon van de contractanten.
Aan de gemeenteraad wordt dan ook voorgesteld om in te stemmen met de toetreding van de stad Aarschot tot OFP Prolocus met ingang van 1 januari 2022.
(°) OFP staat voor -'Organisme voor de Financiering van Pensioenen'
Overwegende dat:
Gelet op:
De financiële implicaties werden opgenomen in het budget 2022 en de meerjarenplanning 2020-2025 van stad/OCMW Aarschot, met uitzondering van de onvoorziene kosten voor de werking van OFP PROLOCUS en de toepassing van de prefinanciering van 5% boven op de pensioentoezegging. Met de prefinancieringsmiddelen bouwt OFP PROLOCUS voor elk bestuur een tweede vrije reserve op. De vrije reserves moeten maximaal vermijden dat besturen-werkgevers worden aangesproken om een eventueel tekort bij te passen. Als de tweede vrije reserve (gevormd uit de prefinanciering) hoog genoeg is, kan ze deels worden ingezet voor de (co)financiering van de pensioenbijdragen van één of meer jaar. De bijdrage in de effectieve kosten van het pensioenfonds omvatten onder meer personeelskosten, kosten van allerhande (vaak verplichte en strikt gereglementeerde) dienstverlening, opgelegde jaarlijkse communicatie aan de contractanten van de aangesloten besturen, organisatie van een aanspreekpunt voor vragen. Een deel van die kosten hangt niet of nauwelijks samen met de omvang de pensioeninstelling, zodat iedereen er baat bij heeft dat zo veel mogelijk besturen met zoveel mogelijk contractanten aansluiten. Zo worden de kosten per aangeslotene beperkt. Voor 2022 worden deze kosten forfaitair vastgelegd op 1.000 euro per jaar per werkgever en 10 euro per jaar per aangeslotene. Deze bedragen worden jaarlijks geïndexeerd tot en met 2024. Nadien zal een meer stabiel systeem van kostenvergoeding worden uitgebouwd, gebaseerd op de werkelijke kosten enerzijds en het werkelijke aantal aangesloten besturen en medewerkers anderzijds. Voor het jaar 2022 kan de meerkost voor de stad Aarschot terzake geraamd worden op 11.441 euro [prefinanciering en kostenbijdrage]. Na interne afstemming met het departement financiën kan bevestigd worden dat er in dit verband voldaan is aan de voorwaarden van artikel 269 van het decreet lokaal bestuur. Bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan van stad/OCMW Aarschot zullen in dit verband de nodige kredieten ingeschreven worden.
Gelet op het resultaat van de geheime stemming stemming voor de aanstelling van mevr. Annick Geyskens als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van OFP PROLOCUS:
Met 27 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Gelet op het resultaat van de geheime stemming voor de aanstelling van dhr. Bart Dehaes als plaatsvervanger:
Met 27 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Gelet op het resultaat van de geheime stemming voor de aanstelling van mevr. Annick Geyskens als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van OFP PROLOCUS:
Met 27 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Gelet op het resultaat van de geheime stemming voor de aanstelling van dhr. Bart Dehaes als plaatsvervanger:
Met 27 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Artikel 1
§1. De gemeenteraad neemt kennis van en stemt in met:
Artikel 2
De gemeenteraad beslist om met ingang van 1 januari 2022 toe te treden tot OFP PROLOCUS (Afzonderlijk vermogen VVSG), en hiertoe onverwijld een verzoek tot aanvaarding als lid van de Algemene Vergadering te richten tot OFP PROLOCUS.
Artikel 3
De gemeenteraad stemt in met het feit dat de door het financieringsplan verschuldigde bijdragen en de kosten voor het functioneren van OFP PROLOCUS zullen worden geïnd door de RSZ in naam en voor rekening van OFP PROLOCUS.
Artikel 4
De pensioentoezegging bedraagt 3% van het pensioengevend loon
Artikel 5
De stad Aarschot vormt samen met het OCMW Aarschot een zogenaamde MIPS-groep.
Artikel 6
Mevrouw Geyskens Annick wordt afgevaardigd als vertegenwoordiger van de stad Aarschot in de algemene vergadering van OFP PROLOCUS.
De heer Dehaes Bart wordt aangeduid als vervanger van voorgaande indien zij niet aanwezig kan zijn.
Artikel 7
De voorzitter van de raad en de algemene directeur worden gemachtigd om de noodzakelijke vervolgstappen te nemen voor de uitvoering van voormelde beslissingen.
De gemeenteraad gaat akkoord met het huishoudelijk reglement van het Afzonderlijk Bijzonder Onderhandelings- en Overlegcomité.
Artikel 32 van het Koninklijk besluit tot uitvoering van de wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel bepaalt dat het reglement van orde van elk comité de gevallen regelt waarin dit besluit niet voorziet.
Naar aanleiding van het overlijden van de administratief hoofdmedewerker van de dienst onderwijs, het aanwerven van een nieuw administratief medewerker voor deze dienst, de recente schepenwissels en de verschuiving in de bevoegdheden, dient de samenstelling van het Afzonderlijk Bijzonder Onderhandelings- en Overlegcomité (hierna ABOC genoemd) gewijzigd te worden.
Bovendien is een update van het huidig huishoudelijk reglement wenselijk aangezien het dateert van 12 december 2011.
Aan de gemeenteraad wordt een aangepast ontwerp van huishoudelijk reglement voorgelegd dat overeenstemt met de desbetreffende bepalingen van het Koninklijk besluit tot uitvoering van de wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel.
Gelet op:
Artikel 1
Het bijgevoegd huishoudelijk reglement van het ABOC wordt goedgekeurd.
Artikel 2
Een afschrift van dit besluit en van het huishoudelijk reglement wordt ter kennisgeving bezorgd aan de leden van het ABOC.
Artikel 3
Een afschrift van dit besluit en van het huishoudelijk reglement wordt eveneens ter kennisgeving bezorgd aan de representatieve vakorganisaties opgenomen in bijlage 1 van het huishoudelijk reglement van het ABOC.
De gemeenteraad neemt kennis van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 14.03.2022 'Overeenkomst met betrekking tot de terbeschikkingstelling van het pand in de Albertlaan 34-36-38 in Aarschot met het oog op de opvang van getroffenen van het militaire conflict in Oekraïne en toepassing van artikel 269 van het decreet lokaal bestuur'.
De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 14.03.2022 'Overeenkomst met betrekking tot de terbeschikkingstelling van het pand in de Albertlaan 34-36-38 in Aarschot met het oog op de opvang van getroffenen van het militaire conflict in Oekraïne en toepassing van artikel 269 van het decreet lokaal bestuur' wordt ter kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad.
De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 14.03.2022 'Overeenkomst met betrekking tot de terbeschikkingstelling van het pand in de Albertlaan 34-36-38 in Aarschot met het oog op de opvang van getroffenen van het militaire conflict in Oekraïne en toepassing van artikel 269 van het decreet lokaal bestuur' wordt ter kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad.
Hierbij verwijzend naar artikel 269 van het Decreet Lokaal Bestuur dat bepaalt:
De gemeenteraad kan zonder de nodige kredieten over de uitgaven beslissen die door dwingende en onvoorziene omstandigheden vereist zijn, op voorwaarde dat hij daarvoor een met redenen omkleed besluit neemt. In dezelfde omstandigheden en als het geringste uitstel onbetwistbare schade zou veroorzaken, kan het college van burgemeester en schepenen op eigen verantwoordelijkheid over de uitgaven beslissen. Het college van burgemeester en schepenen brengt de gemeenteraad daarvan onmiddellijk op de hoogte. De bevoegdheid om over de uitgaven te beslissen, houdt ook de bevoegdheid in tot het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten, het vaststellen van de plaatsingsprocedure, het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van de overheidsopdrachten. In de gevallen, vermeld in het eerste en het tweede lid, worden de financiële gevolgen opgenomen in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.
De gemeenteraad neemt kennis van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 14.03.2022 'Overeenkomst met betrekking tot de terbeschikkingstelling van het pand in de Albertlaan 34-36-38 in Aarschot met het oog op de opvang van getroffenen van het militaire conflict in Oekraïne en toepassing van artikel 269 van het decreet lokaal bestuur'.
De gemeenteraad keurt de overeenkomst tot aankoop van de percelen gelegen te Pastoor Dergentstraat (tussen huisnr. 109 - 115) te Gelrode goed en beroept zich hiervoor op artikel 269 van het decreet lokaal bestuur.
De gemeenteraad ging 10.02.2022 principieel akkoord met de aankoop van 2 percelen gelegen te Pastoor Dergentstraat (tussen huisnr. 109 - 115) te Gelrode (kadastraal gekend onder stad Aarschot, 6e afdeling Gelrode, sectie C nr. 84 T4 en 84 W4) tegen een prijs van 250.000 euro.
In het meerjarenplan 2020-2025 van de stad Aarschot is geen krediet voor de aankoop van de 2 percelen voorzien.
Artikel 269 van het decreet lokaal bestuur biedt de mogelijkheid aan de gemeenteraad om zonder de nodige kredieten te beslissen over de uitgaven die door dwingende en onvoorziene omstandigheden vereist zijn, op voorwaarde dat hij daarvoor een met redenen omkleed besluit neemt. De financiële gevolgen worden opgenomen in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.
De aankoop van bedoelde percelen kan als dwingend en onvoorzien beschouwd worden.
Het ontwerp van (ver)koopovereenkomst, opgemaakt door notaris Kurt Geysels, wordt ter goedkeuring voorgelegd.
Gelet op de beslissing van de gemeenteraad van 10.02.2022 houdende principieel akkoord met de aankoop van 2 percelen gelegen te Pastoor Dergentstraat (tussen huisnr. 109 - 115) te Gelrode (kadastraal gekend onder stad Aarschot, 6e afdeling Gelrode, sectie C nr. 84 T4 en 84 W4) tegen een prijs van 250.000 euro;
De verkoopprijs ligt hoger dan de schattingsprijs maar is zeker te verantwoorden gezien de aankoop een unieke kans biedt aan de stad voor het realiseren van parkeergelegenheid pal in het centrum van Gelrode en bijdraagt tot een veiligere schoolomgeving.
De verkoopwaarde werd in het schattingsverslag van V. Peeters, landmeter-expert van 24.11.2021 geschat op
Wat een totaal geeft van 232.000 euro.
Wanneer het lokaal bestuur zelf het initiatief neemt om een niet te koop gestelde eigendom te verwerven, kan bovenop de geschatte prijs ook nog een wederbeleggingsvergoeding aan de verkoper betaald worden, die de percentages opgenomen in de nationale degressieve tabel van het aankoopcomité niet mag overschrijden. (Doc. Vlaamse Raad, nr. 2, 23 februari 1982, PV d.d. 25 januari 1982 van de heer L. De Greve). Het gebruikelijke tarief in de onteigeningspraktijk voor onroerende goederen met een waarde tussen 170.000 euro en 250.000 euro bedraagt 14,5 %. Wat in de praktijk zou neerkomen op een mogelijke vermeerdering van de schattingsprijs met 33.640 euro.
Gelet op het gunstig stedenbouwkundig attest (ref.2022/0002) afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 08.04.2022 voor het bouwen van een meergezinswoning;
In het meerjarenplan 2020-2025 van de stad Aarschot is geen krediet voor de aankoop van de 2 percelen voorzien.
Artikel 269 van het decreet lokaal bestuur biedt de mogelijkheid aan de gemeenteraad om zonder de nodige kredieten te beslissen over de uitgaven die door dwingende en onvoorziene omstandigheden vereist zijn, op voorwaarde dat hij daarvoor een met redenen omkleed besluit neemt. De financiële gevolgen worden opgenomen in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.
De aankoop van bedoelde percelen kan als dwingend en onvoorzien beschouwd worden:
ONVOORZIEN
Op het moment van de besprekingen en goedkeuring van de aanpassing MJP 2020-2025 in december 2021 was er nog geen sprake van een mogelijke aankoop.
DWINGEND
De ligging, grootte en vorm van de 2 percelen maakt het uiterst belangrijk dat de stad op zeer korte termijn over de nodige kredieten kan beschikken zodat kan overgegaan worden tot ondertekening van een (ver)koopovereenkomst. Temeer daar de eigenaar heeft aangegeven dat er nog geïnteresseerden zijn.
Hierbij verwijzend naar artikel 268 van het decreet lokaal bestuur dat bepaalt dat de gemeente geen verbintenissen kan uitvoeren zonder dat er kredieten voor beschikbaar zijn.
Het gaat om een perceel van 9,03 are en een perceel van 43 centiare in het midden van het centrum van Gelrode, naast de school. Deze loten bieden qua ligging, grootte en vorm heel wat mogelijkheden voor het centrum van Gelrode.
Deze aankoop biedt de mogelijkheid om belangrijke strategische keuzes te maken en te investeren in de dorpskern van Gelrode.
Met de aankoop van deze percelen kan de toegankelijkheid van VBS Pastoor Dergent en de parkeergelegenheid verbeterd worden. Zo kan een een veilige schoolomgeving voor de schoolgaande kinderen, hun ouders, grootouders en leerkrachten gecreëerd worden. De percelen kunnen ook benut worden voor evenementen zoals de jaarlijkse kermis en culturele activiteiten.
Kortom de aankoop ervan is een unieke kans voor Gelrode om parkeergelegenheid te realiseren pal in het centrum van Gelrode, bij te dragen tot een veilige schoolomgeving, de dorpskern op te waarderen en evenementen te organiseren.
In artikel 3 van de overeenkomst wordt vermeld dat de stad de verplichtingen van de verkoper inzake de brandweg naar het achterliggend perceel zal overnemen. De kost van deze werken (vernieuwen draad en aanleg brandweg in eigen beheer) wordt geraamd op 5.331 euro (incl. BTW).
Bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan zal de gemeenteraad dus het benodigde krediet moeten opnemen ter financiering van de aankoop en bedoelde werken.
Notaris Kurt Geysels werd in zitting van het college van burgemeester en schepenen van 18.02.2022 aangesteld voor het opstellen en verlijden van de authentieke akte tot aankoop van voornoemde percelen.
Het ontwerp van (ver)koopovereenkomst, opgemaakt door notaris Kurt Geysels, wordt ter goedkeuring voorgelegd.
Visum onder voorwaarden inzake 'Aankoop van 2 percelen gelegen te Pastoor Dergentstraat (tussen huisnr. 109 - 115) te Gelrode (kadastraal gekend onder stad Aarschot, 6e afdeling Gelrode, sectie C nr. 84 T4 en 84 W4)'
Component ‘Voorafgaande kredietcontrole’
In het meerjarenplan 2020-2025 van de stad Aarschot is geen krediet voor de aankoop van de 2 percelen beschikbaar.
Conform artikel 268 van het decreet lokaal bestuur kan de gemeente geen verbintenissen uitvoeren zonder dat er kredieten voor beschikbaar zijn. Artikel 269 van het decreet lokaal bestuur biedt de mogelijkheid aan de gemeenteraad om zonder de nodige kredieten te beslissen over de uitgaven die door dwingende en onvoorziene omstandigheden vereist zijn, op voorwaarde dat daarvoor een met redenen omkleed besluit wordt genomen. De financiële gevolgen moeten worden opgenomen in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.
In het besluit wordt het onvoorzien en dwingend karakter van de aankoop gemotiveerd.
Component ‘Wetmatigheidscontrole die voorafgaat aan de verbintenis’
Landmeter Véronique Peeters schat de waarde van perceel 3 op 7.000,00 euro en de waarde van perceel 1 op 225.000,00 euro onder de opschortende voorwaarde van het bekomen van een vergunning voor de bouw van 5 woonentiteiten. Indien niet voldaan is aan de opschortende voorwaarde wordt de waarde van perceel 1 geschat op 170.000,00 euro.
Rekening houdende met een wederbeleggingsvergoeding van 14,5% is het maximaal bedrag dat de stad Aarschot kan betalen:
De vraagprijs voor de 2 percelen bedraagt 250.000,00 euro (voor zover voldaan is aan de opschortende voorwaarde van het bekomen van een omgevingsvergunning/stedenbouwkundig attest voor de bouw van 5 woonentiteiten). In artikel 3 van de overeenkomst wordt vermeld dat de stad de verplichtingen van de verkoper inzake de brandweg naar het achterliggend perceel zal overnemen. De kost van deze werken is momenteel niet gekend.
Voor zover de kost voor de stad m.b.t. de (in artikel 3) beschreven werken inzake de brandweg niet meer bedraagt dan 15.640,00 euro (incl. BTW) is de totale kost voor de stad niet hoger dan 265.640,00 euro.
Conclusie:
De gemeenteraad kan zich enkel engageren tot aankoop van de 2 percelen op voorwaarde dat aan de volgende opschortende voorwaarden voldaan is:
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de overeenkomst tot aankoop van de percelen gelegen te Pastoor Dergentstraat (tussen huisnr. 109 - 115) te Gelrode,
tegen een prijs van 250.000 euro goed.
Artikel 2
De gemeenteraad zal bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan in 2022 het benodigde krediet opnemen ter financiering van de aankoop en de werken m.b.t. de brandweg naar het achterliggend perceel.
De gemeenteraad beroept zich hiervoor op artikel 269 van het decreet lokaal bestuur en beschouwt de hieraan verbonden uitgaven als dwingend en onvoorzien.
Artikel 3
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere dossiervorming.
Artikel 4
Bij de ondertekening van de overeenkomst zal de stad vertegenwoordigd worden door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur of hun afgevaardigden.
De gemeenteraad geeft goedkeuring aan de ontwerpakte, zoals opgemaakt door het notariskantoor tot aankoop van het perceel grond gelegen stad Aarschot, 3e afdeling Langdorp 1ste afdeling, sectie C nr. 564A (met een oppervlakte van 02a06ca) tegen de schattingsprijs van 4.120 euro.
In functie van de aanleg van de fietssnelweg Aarschot-Testelt is het aangewezen om het perceel, gelegen stad Aarschot, 3e afdeling Langdorp 1ste afdeling, sectie C nr. 564A aan te kopen.
De normale verkoopwaarde van het voornoemd perceel wordt geraamd op 4.120 euro.
De eigenaar heeft aangegeven het perceel te willen verkopen aan de stad tegen de schattingsprijs van 4.120 euro.
De gemeenteraad ging in zitting van 18 november 2021 principieel akkoord met de aankoop van bedoeld perceel.
Door het notariskantoor Peter & Koen Boogaerts werd een ontwerpakte opgemaakt voor de aankoop van bedoeld perceel.
In functie van de aanleg van de fietssnelweg Aarschot-Testelt is het aangewezen om het perceel, gelegen stad Aarschot, 3e afdeling Langdorp 1ste afdeling, sectie C nr. 564A aan te kopen.
De normale verkoopwaarde van het voornoemd perceel wordt geraamd op 4.120 euro.
De BV C&W Construct vertegenwoordigd door haar bestuurders Paul Wijns en Patrick Ceulemans (verkoper) heeft aangegeven het perceel te willen verkopen aan de stad tegen de schattingsprijs van 4.120 euro.
De gemeenteraad ging in zitting van 18 november 2021 principieel akkoord met de aankoop van bedoeld perceel.
Door het notariskantoor Peter & Koen Boogaerts werd een ontwerpakte opgemaakt voor de aankoop van bedoeld perceel. De ontwerpakte gaat als bijlage.
Enig artikel
De gemeenteraad geeft goedkeuring aan de ontwerpakte, zoals opgemaakt door het notariskantoor Peter & Koen Boogaerts tot aankoop van het perceel grond gelegen stad Aarschot, 3e afdeling Langdorp 1ste afdeling, sectie C nr. 564A (met een oppervlakte van 02a06ca) tegen de schattingsprijs van 4.120 euro.
De gemeenteraad geeft goedkeuring aan de ontwerpakte, opgemaakt door het notariskantoor Michiels, Stroeykens & Pelgrims, houdende de verkoop van het perceel grond gelegen Dynastielaan, Aarschot, 2e afdeling sectie G nr. 177/A/6, zoals opgemeten door landmeter V. Peeters, voor een waarde van 3.400 euro.
Naar aanleiding van onderstaande vraag van V. Peeters, landmeter
"Met het oog op de verkopen van Dynastielaan 2 en 4 werden de opmetingsplannen in bijlage opgemaakt.
Het perceeltje A02 voor 17m², (plan 2-2) waarop een deel van de garage van nr. 2 werd gebouwd, is eigendom van de stad Aarschot.
Opdat de huidige eigenaar NV Publitan deze garage zou kunnen verkopen, moet zij eerst eigenaar worden van de grond A02."
heeft het college van burgemeester en schepenen beslist geen bezwaar te hebben tegen de verkoop van het perceel.
De waarde van het perceel werd door V. Peeters, landmeter-expert geschat op 3.400 euro.
Door het notariskantoor Michiels, Stroeykens & Pelgrims werd een ontwerpakte opgemaakt voor de verkoop van bedoeld perceel.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld de ontwerpakte, opgemaakt door het notariskantoor Michiels, Stroeykens & Pelgrims, houdende de verkoop van het perceel grond gelegen Dynastielaan, Aarschot, 2e afdeling sectie G nr. 177/A/6, zoals opgemeten door landmeter V. Peeters, voor een waarde van 3.400 euro aan de NV Publitan goed te keuren.
Naar aanleiding van onderstaande vraag van V. Peeters, landmeter
"Met het oog op de verkopen van Dynastielaan 2 en 4 werden de opmetingsplannen in bijlage opgemaakt.
Het perceeltje A02 voor 17m², (plan 2-2) waarop een deel van de garage van nr. 2 werd gebouwd, is eigendom van de stad Aarschot.
Opdat de huidige eigenaar NV Publitan deze garage zou kunnen verkopen, moet zij eerst eigenaar worden van de grond A02."
heeft het college van burgemeester en schepenen beslist geen bezwaar te hebben tegen de verkoop van het perceel.
De waarde van het perceel werd door V. Peeters, landmeter-expert geschat op 3.400 euro.
Door het notariskantoor Michiels, Stroeykens & Pelgrims werd een ontwerpakte opgemaakt voor de verkoop van bedoeld perceel.
Artikel 1
De gemeenteraad geeft goedkeuring aan de ontwerpakte, opgemaakt door het notariskantoor Michiels, Stroeykens & Pelgrims, houdende de verkoop van het perceel grond gelegen Dynastielaan, Aarschot, 2e afdeling sectie G nr. 177/A/6, zoals opgemeten door landmeter V. Peeters, voor een waarde van 3.400 euro aan de NV Publitan.
Artikel 2
Bij het verlijden van de notariële akte zal de stad Aarschot vertegenwoordigd worden door de algemeen directeur en de burgemeester (of hun afgevaardigden).
Artikel 3
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere dossiervorming.
De gemeenteraad stemt ermee in de vergaderingen van 12 mei en 23 juni fysiek te organiseren op de vernoemde locaties, nl.:
Conform het huishoudelijke reglement, goedgekeurd in vergadering van 20.01.2022, zal de plaats, dag en uur van de gemeenteraadsvergadering en de agenda openbaar bekendgemaakt worden op de raadpleegomgeving van Aarschot. Dit gebeurt uiterlijk acht dagen voor de vergadering.
Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om de gemeenteraad on tour verder te zetten in de deelgemeenten.
Planning:
Artikel 1
De gemeenteraad stemt ermee in de vergaderingen van mei en juni fysiek te organiseren op de voornoemde locaties.
Artikel 2
Het huishoudelijk reglement, goedgekeurd in vergadering van 20.01.2022, blijft van toepassing.
De gemeenteraad stemt in met het voorstel van de raad van bestuur van het AGB Aarschot over bepaling van de tarieven voor de exploitatie van de multifunctionele zaal Den Akker.
Het voorstel van de raad van bestuur van het AGB Aarschot over bepaling van de tarieven voor de exploitatie van de multifunctionele zaal Den Akker wordt ter kennisneming en goedkeuring voorgelegd.
Overwegende dat
Gelet op het voorstel van de raad van bestuur van het AGB Aarschot over bepaling van de tarieven voor de exploitatie van de multifunctionele zaal Den Akker, als in bijlage
Activiteit |
Maximum aantal personen |
||||
A1 - met podium + stoelen (bv. toneel) |
330 personen |
||||
A2 - met tafel + stoelen (bv. eetmaal) |
400 personen |
||||
A3 - zonder tafels en stoelen (bv. fuif) |
700 personen |
||||
Inkomgelden inclusief dienst en BTW |
|||||
|
1e dag in euro |
2e dag in euro |
3e dag en vgl. dagen ½ van 1e |
vanaf 20d/j vanaf 1e dag ½ van 1e |
|
Zaal voor activiteit |
|||||
A1 |
395,40 |
296,10 |
197,50 |
197,50 |
|
A2 |
478,80 |
359,10 |
239,30 |
239,30 |
|
A3 |
837,50 |
628,30 |
418,80 |
418,80 |
|
½ zaal voor activiteit |
|||||
A1 |
197,50 |
148,0 |
98,8 |
98,8 |
|
A2 |
239,30 |
179,50 |
120,0 |
120,0 |
|
A3 |
418,80 |
314,20 |
209,40 |
209,40 |
|
Keuken |
|||||
|
59,80 |
59,80 |
59,80 |
59,80 |
|
Tarieven voor dranken, snacks en dergelijke: (aankoopprijs, alle kosten inbegrepen plus 6,25%) + 21% BTW |
Artikel 1
Het voorstel van de raad van bestuur van het AGB Aarschot over bepaling van de tarieven voor de exploitatie van de multifunctionele zaal Den Akker wordt voor kennisneming aangenomen.
Artikel 2
De in dit voorstel geformuleerde tarieven worden goedgekeurd.
Het amendement wordt aanvaard.
De beslissing, die ter bespreking en ter stemming werd overgemaakt aan de gemeenteraadsleden, luidt als volgt:
De gemeenteraad, in openbare zitting,
Regelgeving
Feiten, context en motivering
Overwegende dat
Gelet op het voorstel van de raad van bestuur van het AGB Aarschot over bepaling van de tarieven voor de exploitatie van de multifunctionele zaal Den Akker, als in bijlage.
Activiteit |
Maximum aantal personen |
||||
A1 - met podium + stoelen (bv. toneel) |
330 personen |
||||
A2 - met tafel + stoelen (bv. eetmaal) |
400 personen |
||||
A3 - zonder tafels en stoelen (bv. fuif) |
700 personen |
||||
Inkomgelden inclusief dienst en BTW |
|||||
|
1e dag in euro |
2e dag in euro |
3e dag en vgl. dagen ½ van 1e |
vanaf 20d/j vanaf 1e dag ½ van 1e |
|
Zaal voor activiteit |
|||||
A1 |
395,40 |
296,10 |
197,50 |
197,50 |
|
A2 |
478,80 |
359,10 |
239,30 |
239,30 |
|
A3 |
837,50 |
628,30 |
418,80 |
418,80 |
|
½ zaal voor activiteit |
|||||
A1 |
197,50 |
148,0 |
98,8 |
98,8 |
|
A2 |
239,30 |
179,50 |
120,0 |
120,0 |
|
A3 |
418,80 |
314,20 |
209,40 |
209,40 |
|
Keuken |
|||||
|
59,80 |
59,80 |
59,80 |
59,80 |
|
Tarieven voor dranken, snacks en dergelijke: (aankoopprijs, alle kosten inbegrepen plus 6,25%) + 21% BTW |
|||||
Gelet op de beslissing van de gemeenteraad van heden houdende goedkeuring van de door de raad van bestuur van het AGB Aarschot voorgestelde tarieven voor de exploitatie van de multifunctionele zaal Den Akker;
Voormelde tarieven passen niet altijd in het sportief, cultureel en toeristisch beleid van de stad. Het is daarom opportuun om een prijssubsidie toe te kennen voor elke prestatie die door het AGB Aarschot wordt geleverd tegen betaling van een tarief of gebruiksvergoeding en dat deze prijssubsidie uitsluitend ten goede komt aan de gebruikers van de bedoelde prestaties.
Hierbij verwijzend naar de beslissing van de gemeenteraad van 27.03.2017 'tussenkomst van de stad in de tarieven en de tariefstructuren van het AGB Aarschot en AGB Het Gasthuis voor het recht op toegang tot de infrastructuur en het recht om er gebruik van te maken'.
Dit reglement laat toe dat het college van burgemeester en schepenen om de beleidsdoelstellingen van de stad mee te helpen realiseren financiële tussenkomsten verleent in de tarieven en tariefstructuren die door het AGB Aarschot en het AGB Het Gasthuis als gebruiksvergoeding worden aangerekend voor de toegang tot en het gebruik van hun infrastructuur. Elke aanvraag tot tussenkomst in de tarieven en tariefstructuren voor de toegang tot en het gebruik van de infrastructuur van genoemde autonome gemeentebedrijven wordt gericht aan het college van burgemeester en schepenen.
Het college van burgemeester en schepenen:
De aanvrager rechtvaardigt het gebruik van de toegekende tussenkomst door de betaling van de factuur door de genoemde autonome gemeentebedrijven opgemaakt voor de toegang tot en het gebruik van de aangevraagde infrastructuur. Het bewijs van betaling van de genoemde factuur kan worden geleverd door de betrokkene zelf of door de boekhoudkundige gegevens van de genoemde autonome gemeentebedrijven.
VOORSTEL
Om een financiële tussenkomst van de stad te bekomen in voormelde tarieven, komen volgende gebruikers prioritair in aanmerking:
Ook Aarschotse verenigingen erkend door de stad en/of een van de hoger genoemde stedelijke organen, kunnen in aanmerking komen voor een financiële tussenkomst in de bedoelde tarieven voor zover ze passen in de beleidsdoelstellingen van de stad.
Het college van burgemeester en schepenen beslist na toetsing van de beleidsdoelstellingen over het bedrag van de toe te kennen tussenkomst.
- 100% van het bedrag van de te betalen gebruiksvergoeding
- en 6,25% op de aankoopprijs van dranken/snacks ... excl. BTW
- 50% van het bedrag van de te betalen gebruiksvergoeding
- en 6,25% op de aankoopprijs van dranken/snacks ... excl. BTW
BESLUIT:
Artikel 1
Om de beleidsdoelstellingen van de stad mede te helpen realiseren kan het college van burgemeester en schepenen binnen de kredieten voorzien in het meerjarenplan een financiële tussenkomst verlenen in de tarieven voor de exploitatie van de multifunctionele zaal Den Akker.
Artikel 2
Elke aanvraag tot tussenkomst wordt gericht aan het college van burgemeester en schepenen.
De aanvrager rechtvaardigt het gebruik van de toegekende tussenkomst door de betaling van de factuur door het Autonoom Gemeentebedrijf Aarschot opgemaakt voor de toegang tot en het gebruik van de aangevraagde infrastructuur.
Het bewijs van betaling van de genoemde factuur kan worden geleverd door de betrokkene zelf of door de boekhoudkundige gegevens van het AGB Aarschot.
Artikel 3
Het college van burgemeester en schepenen
Artikel 4 - toetsing aan de beleidsdoelstellingen
Om een financiële tussenkomst van de stad te bekomen in voormelde tarieven, komen volgende gebruikers prioritair in aanmerking:
Ook Aarschotse verenigingen erkend door de stad en/of een van de hoger genoemde stedelijke organen, kunnen in aanmerking komen voor een financiële tussenkomst in de bedoelde tarieven voor zover ze passen in de beleidsdoelstellingen van de stad.
Artikel 5 - bedrag van de tussenkomst
Het college van burgemeester en schepenen beslist na toetsing van de beleidsdoelstellingen over het bedrag van de toe te kennen tussenkomst.
- 100% van het bedrag van de te betalen gebruiksvergoeding
- en 6,25% op de aankoopprijs van dranken/snacks ... excl. BTW
- 50% van het bedrag van de te betalen gebruiksvergoeding
- en 6,25% op de aankoopprijs van dranken/snacks ... excl. BTW
Artikel 6
Het reglement 'controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen', goedgekeurd door de gemeenteraad op 10.03.2022 is van toepassing.
Artikel 7
Alle in deze beslissing niet voorziene gevallen, die tot betwisting aanleiding zouden kunnen geven, worden voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen en door dit orgaan beslecht.
In de beslissing, die vandaag ter bespreking en ter stemming voorligt, wordt de aanvraagprocedure, zoals bepaald in de beslissing van de gemeenteraad van 27.03.2017 'tussenkomst van de stad in de tarieven en de tariefstructuren van het AGB Aarschot en AGB Het Gasthuis voor het recht op toegang tot de infrastructuur en het recht om er gebruik van te maken', overgenomen.
Dit reglement laat toe dat het college van burgemeester en schepenen om de beleidsdoelstellingen van de stad mee te helpen realiseren financiële tussenkomsten verleent in de tarieven en tariefstructuren die door het AGB Aarschot en het AGB Het Gasthuis als gebruiksvergoeding worden aangerekend voor de toegang tot en het gebruik van hun infrastructuur. Elke aanvraag tot tussenkomst in de tarieven en tariefstructuren voor de toegang tot en het gebruik van de infrastructuur van genoemde autonome gemeentebedrijven wordt gericht aan het college van burgemeester en schepenen.
Het college van burgemeester en schepenen:
De aanvrager rechtvaardigt het gebruik van de toegekende tussenkomst door de betaling van de factuur door de genoemde autonome gemeentebedrijven opgemaakt voor de toegang tot en het gebruik van de aangevraagde infrastructuur. Het bewijs van betaling van de genoemde factuur kan worden geleverd door de betrokkene zelf of door de boekhoudkundige gegevens van de genoemde autonome gemeentebedrijven.
Na verdere bespreking lijkt het aangewezen om af te stappen van voormelde aanvraagprocedure en de tussenkomst in de tarieven voor de exploitatie van de multifunctionele zaal Den Akker te regelen via het derdebetalersysteem, wat een administratieve vereenvoudiging is voor de gebruikers.
VOORSTEL van aanpassing
Artikel 2
De tussenkomst wordt geregeld via het derdebetalersysteem.
Artikel 3
Om een financiële tussenkomst van de stad te bekomen in voormelde tarieven, komen volgende gebruikers prioritair in aanmerking:
Artikel 4 - Bedrag van de tussenkomst in functie van prioritaire gebruiker/Aarschotse erkende vereniging
Prioritaire gebruikers
Aarschotse erkende verenigingen
Artikel 5
Alle in deze beslissing niet voorziene gevallen, die tot betwisting aanleiding zouden kunnen geven, worden voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen en door dit orgaan beslecht.
Het amendement wordt aanvaard.
De gemeenteraad stemt in met de tussenkomst in de tarieven voor de exploitatie van de multifunctionele zaal Den Akker.
De door de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Aarschot voorgestelde tarieven voor de exploitatie van de multifunctionele zaal Den Akker passen niet altijd in het sportief, cultureel en toeristisch beleid van de stad.
Het is daarom opportuun om een prijssubsidie toe te kennen voor elke prestatie die door het AGB Aarschot wordt geleverd tegen betaling van een tarief of gebruiksvergoeding en dat deze prijssubsidie uitsluitend ten goede komt aan de gebruikers van de bedoelde prestaties.
Overwegende dat
Gelet op de beslissing van de raad van bestuur van het AGB Aarschot over bepaling van de tarieven voor de exploitatie van de multifunctionele zaal Den Akker, als in bijlage van heden;
Gelet op de beslissing van de gemeenteraad van heden houdende goedkeuring van de door de raad van bestuur van het AGB Aarschot voorgestelde tarieven voor de exploitatie van de multifunctionele zaal Den Akker;
Voormelde tarieven passen niet altijd in het sportief, cultureel en toeristisch beleid van de stad. Het is daarom opportuun om een prijssubsidie toe te kennen voor elke prestatie die door het AGB Aarschot wordt geleverd tegen betaling van een tarief of gebruiksvergoeding en dat deze prijssubsidie uitsluitend ten goede komt aan de gebruikers van de bedoelde prestaties.
Hierbij verwijzend naar de beslissing van de gemeenteraad van 27.03.2017 'tussenkomst van de stad in de tarieven en de tariefstructuren van het AGB Aarschot en AGB Het Gasthuis voor het recht op toegang tot de infrastructuur en het recht om er gebruik van te maken'.
Dit reglement laat toe dat het college van burgemeester en schepenen om de beleidsdoelstellingen van de stad mee te helpen realiseren financiële tussenkomsten verleent in de tarieven en tariefstructuren die door het AGB Aarschot en het AGB Het Gasthuis als gebruiksvergoeding worden aangerekend voor de toegang tot en het gebruik van hun infrastructuur. Elke aanvraag tot tussenkomst in de tarieven en tariefstructuren voor de toegang tot en het gebruik van de infrastructuur van genoemde autonome gemeentebedrijven wordt gericht aan het college van burgemeester en schepenen.
Het college van burgemeester en schepenen:
De aanvrager rechtvaardigt het gebruik van de toegekende tussenkomst door de betaling van de factuur door de genoemde autonome gemeentebedrijven opgemaakt voor de toegang tot en het gebruik van de aangevraagde infrastructuur. Het bewijs van betaling van de genoemde factuur kan worden geleverd door de betrokkene zelf of door de boekhoudkundige gegevens van de genoemde autonome gemeentebedrijven.
VOORSTEL
Om een financiële tussenkomst van de stad te bekomen in voormelde tarieven, komen volgende gebruikers prioritair in aanmerking:
Het college van burgemeester en schepenen beslist na toetsing van de beleidsdoelstellingen over het bedrag van de toe te kennen tussenkomst.
- 100% van het bedrag van de te betalen gebruiksvergoeding
- en 6,25% op de aankoopprijs van dranken/snacks ... excl. BTW
- 50% van het bedrag van de te betalen gebruiksvergoeding
- en 6,25% op de aankoopprijs van dranken/snacks ... excl. BTW
In de beslissing, die vandaag ter bespreking en ter stemming voorligt, wordt de aanvraagprocedure, zoals bepaald in de beslissing van de gemeenteraad van 27.03.2017 'tussenkomst van de stad in de tarieven en de tariefstructuren van het AGB Aarschot en AGB Het Gasthuis voor het recht op toegang tot de infrastructuur en het recht om er gebruik van te maken', overgenomen.
Na verdere bespreking lijkt het aangewezen om af te stappen van voormelde aanvraagprocedure en de tussenkomst in de tarieven voor de exploitatie van de multifunctionele zaal Den Akker te regelen via het derdebetalersysteem, wat een administratieve vereenvoudiging is voor de gebruikers.
VOORSTEL van aanpassing
Artikel 2
De tussenkomst wordt geregeld via het derdebetalersysteem.
Artikel 3
Om een financiële tussenkomst van de stad te bekomen in voormelde tarieven, komen volgende gebruikers prioritair in aanmerking:
Artikel 4 - Bedrag van de tussenkomst in functie van prioritaire gebruiker/Aarschotse erkende vereniging
Prioritaire gebruikers
Aarschotse erkende verenigingen
Artikel 5
Alle in deze beslissing niet voorziene gevallen, die tot betwisting aanleiding zouden kunnen geven, worden voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen en door dit orgaan beslecht.
Gelet op de aanvaarding van het amendement door de leden van de gemeenteraad.
Artikel 1
Om de beleidsdoelstellingen van de stad mede te helpen realiseren kan het college van burgemeester en schepenen binnen de kredieten voorzien in het meerjarenplan een financiële tussenkomst verlenen in de tarieven voor de exploitatie van de multifunctionele zaal Den Akker.
Artikel 2
De tussenkomst wordt geregeld via het derdebetalersysteem.
Artikel 3
Om een financiële tussenkomst van de stad te bekomen in voormelde tarieven, komen volgende gebruikers prioritair in aanmerking:
Artikel 4 - Bedrag van de tussenkomst in functie van prioritaire gebruiker/Aarschotse erkende vereniging
Prioritaire gebruikers
Aarschotse erkende verenigingen
Artikel 5
Alle in deze beslissing niet voorziene gevallen, die tot betwisting aanleiding zouden kunnen geven, worden voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen en door dit orgaan beslecht.
De gemeenteraad keurt het politiereglement voor het uitbaten van een handcarwash in een woongebied zoals bedoeld in het gewestplan of in een gebied met als gebiedsaanduiding ‘wonen’ zoals bepaald in art. 2.2.6, § 2, tweede lid, 1° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, goed.
Er is een voorafgaande toelating tot vestiging vereist. De toelating tot vestiging wordt verleend onder de voorwaarden bepaald in het voorliggende politiereglement.
Verschillende bestuurlijke controles maken duidelijk dat de handcarwashsector een problematische en kwetsbare sector is. Uit vorige acties blijkt dat er milieuovertredingen, overtredingen inzake Ruimtelijke Ordening, inbreuken inzake sociale en economische wetgeving, inbreuken inzake de brandveiligheid en inbreuken inzake de vreemdelingenwetgeving zijn.
Een reglement, waarbij een uitbatingsvergunning wordt afgeleverd na een grondig administratief onderzoek, lijkt in dit geval een effectief instrument om de openbare orde en het sociaal weefsel te vrijwaren en garanderen. Het voorgestelde reglement stelt het lokaal bestuur namelijk in staat om een volledig en integer onderzoek te voeren zodat ondermijnende criminaliteit niet wordt gefaciliteerd en er voorkomen wordt dat het sociaal weefsel wordt aangetast alsook economisch oneerlijk voordeel wordt voorkomen.
Het uitvoeren van o.a. een grondig moraliteitsonderzoek is noodzakelijk om de informatiepositie van het lokaal bestuur te versterken om op een integere wijze te kunnen oordelen over een vergunningsaanvraag. Daarnaast laat het reglement toe om de handcarwashsector continu op te volgen en te monitoren.
GEGEVEN
In verschillende steden en gemeenten wordt specifiek de sector van de handcarwashes opgevolgd omwille van signalen van o.a. mensenhandel, zwart- en sluikwerk, inbreuken op het gebied van de milieuwetgeving, etc. De verschillende bestuurlijke controles of flex-acties in de voorbije jaren maken duidelijk dat de handcarwashsector een problematische en kwetsbare sector is, waarbij de kans op ondermijning van de samenleving reëel is en er een negatieve impact is op de carwashsector in het algemeen.
Daarnaast zorgen de handcarwashes voor bepaalde vormen van overlast, zoals o.a. mobiliteitsproblemen en geluidoverlast, en hebben de activiteiten een bepaalde impact op de leefomgeving, zoals o.a. bodemverontreiniging.
Recent nog werd uit een actie van 10/09/2021 duidelijk dat een stedelijk reglement op de handcarwashes noodzakelijk is om de openbare orde te vrijwaren en te handhaven. De voornaamste problemen waren milieuovertredingen, overtredingen inzake Ruimtelijke Ordening, inbreuken inzake sociale en economische wetgeving, inbreuken inzake de brandveiligheid en inbreuken inzake de immigratiewetgeving.
Een kordaat optreden tegen mensen die profiteren van de kwetsbare positie van anderen is aangewezen. We schakelen hiervoor verschillende overheidsdiensten in waardoor we kort op de bal kunnen spelen inzake vergunningen, sluiting van gebouwen, etc. Handhaven is de boodschap.
Dit reglement draagt daaraan bij: door de verschillende vereisten te bundelen onder één brede toelating, kunnen we daadkrachtiger optreden tegen misstanden. Daarnaast is er ook een preventieve werking aan dit reglement: als er gewerkt wordt volgens deze bepalingen, is de kans op misstanden kleiner.
ARGUMENTATIE
De stad wordt/werd geconfronteerd met een tweetal handcarwashes die doorheen de jaren de samenleving ondermijnen, in die zin dat de acties op verschillende data duidelijk maakten dat men niet steeds conform de wetgeving exploiteert, er dusdanig oneerlijke concurrentie in de sector ontstaat en het sociaal stedelijk weefsel wordt aangetast.
Het lokaal bestuur heeft de plicht om alle maatregelen te nemen die de openbare orde vrijwaren en garanderen.
Het bestuurlijk instrumentarium optimaal inzetten is dan ook noodzakelijk in de aanpak van ondermijnende criminaliteit, in casu inzake de handcarwashsector, aangezien de openbare orde wordt ondermijnd.
De verschillende bestuurlijke controles maken duidelijk dat de handcarwashsector een problematische en kwetsbare sector is. Uit de vorige acties blijkt dan ook dat er milieuovertredingen, overtredingen inzake Ruimtelijke Ordening, inbreuken inzake sociale en economische wetgeving, inbreuken inzake de brandveiligheid en inbreuken inzake de vreemdelingenwetgeving zijn.
Een reglement, waarbij een uitbatingsvergunning wordt afgeleverd na een grondig administratief onderzoek, lijkt in dit geval een effectief instrument om de openbare orde en het sociaal weefsel te vrijwaren en garanderen. Het voorgestelde reglement stelt het lokaal bestuur namelijk in staat om een volledig en integer onderzoek te voeren zodat ondermijnende criminaliteit niet wordt gefaciliteerd en er voorkomen wordt dat het sociaal weefsel wordt aangetast alsook economisch oneerlijk voordeel wordt voorkomen.
Het uitvoeren van o.a. een grondig moraliteitsonderzoek is noodzakelijk om de informatiepositie van het lokaal bestuur te versterken om op een integere wijze te kunnen oordelen over een vergunningsaanvraag. Daarnaast laat het reglement toe om de handcarwashsector continu op te volgen en te monitoren.
Artikel 1 - BEGRIPSOMSCHRIJVING
Handcarwash:een vestigingseenheid zonder vaste inrichting met industriële wastechnieken, waar motorvoertuigen van derden manueel worden gewassen/gepoetst en/of worden behandeld met beschermingsmiddelen zoals waxen e.d.
Gevestigde handcarwash: de handcarwash die beschikt over een omgevingsvergunning klasse 2 of een geldige melding heeft gedaan in het kader van de milieureglementering klasse 3 én beschikt over een actieve inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen voor een vestiging voor het wassen en poetsen van motorvoertuigen (Algemene systematische bedrijfsindeling in de Europese Gemeenschappen – België (NACE-Bel) code 45206).
Tijdelijke toelating: een toelating voor reeds gevestigde handcarwashes op het ogenblik van de datum van inwerkingtreding van dit reglement die bij wijze van overgangsmaatregel de tijd krijgen om een aanvraag van toelating tot vestiging in te dienen. Deze toelating heeft een maximale geldigheidsduur van 1 jaar of tot op de datum waarop de burgemeester een beslissing neemt aangaande de aanvraag.
Artikel 2 - TOELATING TOT VESTIGING
Voor het uitbaten van een handcarwash in een woongebied zoals bedoeld in het gewestplan of in een gebied met als gebiedsaanduiding ‘wonen’ zoals bepaald in art. 2.2.6, § 2, tweede lid, 1° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, is een voorafgaande toelating tot vestiging vereist. De toelating tot vestiging wordt toegekend door de burgemeester.
Artikel 3 - VOORWAARDEN
De toelating tot vestiging van een handcarwash wordt enkel toegekend aan de uitbater van een handcarwash op voorwaarde dat:
Dit moraliteitsonderzoek wordt, al naargelang het geval, uitgevoerd op de private doch voor het publiek toegankelijke plaats, op de exploitant, op de organen en/of vertegenwoordigers van de uitbater en op de natuurlijke personen die in feite belast zijn met de exploitatie. Deze personen dienen meerderjarig te zijn en een recent (= max. 1 maand oud) uittreksel uit het strafregister (art. 595 Sv) voor te leggen, een uittreksel uit het strafregister van het land van de woonplaats of een hieraan gelijkwaardig document, desgevallend behoorlijk beëdigd vertaald.
Voor andere personen die in welke hoedanigheid ook deelnemen of zullen deelnemen aan de exploitatie van de instelling, dient de uitbater te verklaren dat niemand van hen valt onder de weigeringsgronden verwoord onder artikel 3 moraliteitsonderzoek.
Alle voormelde personen dienen het bewijs te leveren van hun identiteitsgegevens, met inbegrip van een officiële woonplaats.
Het onderzoek wordt verricht door de politie of de daartoe bevoegde diensten. De burgemeester kan steeds alle nuttige inlichtingen inwinnen bij de politie en beslist discretionair of het resultaat van het moraliteitsonderzoek zwaarwichtig genoeg is om de toelating tot vestiging al dan niet te weigeren en/of in te trekken waarbij zij steeds het gevaar voor de openbare orde voor ogen zal houden.
Artikel 4 - UITZONDERINGEN
Geen vestigingstoelating is vereist voor:
Artikel 5 - MODALITEITEN
§1. De toelatingen dienen steeds op eerste vordering van een bevoegd controlerende ambtenaar ter inzage worden afgegeven.
§2. De toelating is geldig te rekenen vanaf de ondertekening door de burgemeester.
§3. De uitbater is verplicht alle wijzigingen in de instelling die een verandering uitmaken ten opzichte van de veiligheid, en alle wijzigingen van gegevens opgegeven in de aanvraag, met inbegrip van elke bestemmingswijziging en bij uitbreiding van de vestigingsplaats onmiddellijk te melden aan de burgemeester. Bij een wijziging van het orgaan van de rechtspersoon moet een nieuw uittreksel uit het strafregister (art. 595 Sv – max. 1 maand oud) ingediend worden. Bij andere wijzigingen is een nieuwe vestigingstoelating vereist.
§4. De burgemeester kan beslissen om de toelating te beperken in de tijd en/of bepaalde voorwaarden te koppelen aan de toelating.
§5. De vestigingstoelating is een toelating die wordt afgeleverd aan een uitbater voor een welbepaalde instelling. De toelating kan dus niet worden overgedragen aan een andere uitbater noch kan zij worden overgedragen naar een andere locatie.
§6. Dit politiereglement en in het bijzonder de voorwaarden vermeld in art. 3 van dit reglement dienen nageleefd te worden zolang de uitbating duurt.
Artikel 6 - TOELATINGSAANVRAAG
§1. Voor het verkrijgen van een toelating dient de uitbater een aanvraag in bij de burgemeester. De aanvraag bestaat minstens uit:
§2. De burgemeester kan bepalen dat nader te bepalen documenten moeten overhandigd worden.
§3. De aanvraag is onontvankelijk wanneer de vestiging stedenbouwkundig ontoelaatbaar is op de plaats van aanvraag.
§4. De aanvraag is onvolledig wanneer de documenten ontbreken, vermeld in het aanvraagformulier. De aanvrager beschikt over een termijn van 30 kalenderdagen na mededeling van dit feit, om de ontbrekende documenten in te dienen.
§5. Na de datum van ontvangstmelding van de aanvraag volgen controles zoals vermeld in art. 3. Bij negatieve controles wordt in een hoorzitting en een regularisatietermijn voorzien.
§6. Binnen de termijn van 90 kalenderdagen na de ontvangstmelding van de aanvraag of vanaf het tijdstip waarop de aanvrager de aanvullende documenten indiende, wordt een beslissing genomen. Indien gerechtvaardigd door de complexiteit van het dossier, mag deze termijn éénmaal worden verlengd voor maximaal dezelfde duur.
§7. Bij het uitblijven van een beslissing binnen de vastgestelde of verlengde termijn, wordt de toelating geacht te zijn geweigerd.
Artikel 7 - WEIGERINGSGRONDEN
§1. De burgemeester kan de toelating weigeren:
§2. Een nieuwe aanvraag van dezelfde uitbater, voor dezelfde plaats én voor dezelfde bestemming, volgend op een geweigerde aanvraag, kan ten vroegste 6 maanden na de datum vermeld in de weigeringsbeslissing worden ingediend, op straffe van onontvankelijkheid.
Deze nieuwe aanvraag dient vergezeld te zijn van een schriftelijke verklaring ondertekend door de uitbater, waarin is bevestigd dat alle voorwaarden vermeld in dit reglement vervuld zijn.
Artikel 8 - VERVAL VAN DE TOELATING
De toelating vervalt van rechtswege:
Artikel 9 - ADMINISTRATIEVE SANCTIES EN MAATREGELEN
§1. Elke overtreding van dit politiereglement wordt bestraft met:
§2. Onverminderd de bevoegdheden van de burgemeester inzake bestuurlijke handhaving, kan het college van burgemeester en schepenen bij wijze van administratieve sanctie de toelating tijdelijk of definitief intrekken, de instelling tijdelijk of definitief sluiten:
§3. De sancties opgelegd door het college worden door de politie betekend of met een aangetekende brief ter kennis gebracht van de overtreder.
§4. Het niet naleven van een administratieve sanctie van het college wordt bovendien bestraft met één van de hierboven voorziene administratieve sancties.
§5. In alle gevallen waarbij een administratieve sanctie van schorsing of intrekking van de toelating werd opgelegd, kan de burgemeester bijkomende voorwaarden opleggen vooraleer over te gaan tot het verlenen van een toelating.
§6. Onverminderd het voorgaande, kan de politie bij vaststelling van een handcarwash zonder toelating de inrichting onmiddellijk en ter plaatse sluiten.
Artikel 10 - INWERKINGTREDING
Dit politiereglement treedt in werking met onmiddellijke ingang en is van toepassing op de aanvragen voor een vestigingstoelating voor een handcarwash.
Het reglement is ook van toepassing op de reeds gevestigde handcarwashes op het ogenblik van de inwerkingtreding van dit politiereglement, die bij wijze van overgangsmaatregel 1 jaar de tijd krijgen om een aanvraag van toelating tot vestiging in te dienen. Deze reeds gevestigde handcarwashes worden geacht over een tijdelijke toelating te beschikken tot 21.04.2023 of – indien zij tijdig een aanvraag indienen – tot op de datum waarop de burgemeester een beslissing neemt aangaande de aanvraag.
De schepen van onderwijs, dhr. Geert Schellens, wordt aangeduid om de gemeenteraad te vertegenwoordigen in het bestuursorgaan van HABK en HAMW.
De gemeenteraad duidde op 09.05.2019 mevrouw Nicole Van Emelen aan om de gemeenteraad te vertegenwoordigen in het bestuursorgaan van de Hagelandse Academie voor Beeldende Kunst en de Hagelandse Academie voor Muziek en Woord.
Naar aanleiding van de gewijzigde samenstelling van het college van burgemeester en schepenen wenst schepen Van Emelen haar mandaat als vertegenwoordiger van de stad in dit bestuursorgaan te beëindigen.
Voorgesteld wordt om Geert Schellens, schepen van onderwijs, aan te duiden als vertegenwoordiger van de stad in het bestuursorgaan HABK en HAMW.
De gemeenteraad duidde op 09.05.2019 mevrouw Nicole Van Emelen aan om de gemeenteraad te vertegenwoordigen in het bestuursorgaan van de Hagelandse Academie voor Beeldende Kunst en de Hagelandse Academie voor Muziek en Woord.
Naar aanleiding van de gewijzigde samenstelling van het college van burgemeester en schepenen wenst schepen Van Emelen haar mandaat als vertegenwoordiger van de stad in dit bestuursorgaan te beëindigen.
Overwegende dat de gemeenteraad één lid van het schepencollege als effectief lid voor het bestuurscollege dient aan te duiden, wordt voorgesteld om schepen Schellens aan te duiden als vertegenwoordiger van de stad in het bestuursorgaan HABK en HAMW.
Gelet op het resultaat van de geheime stemming:
Met 27 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Enig artikel
Dhr. Geert Schellens, schepen van onderwijs, wordt aangeduid om de gemeenteraad te vertegenwoordigen in het bestuursorgaan HABK en HAMW en wordt gevolmachtigd in naam van de gemeenteraad deel te nemen aan al de beraadslagingen en stemmingen, alle notulen, de aanwezigheidslijst en andere documenten te tekenen, en in het algemeen alles te doen wat nodig is om de belangen van de gemeenteraad te behartigen op deze vergaderingen. Indien de gemeenteraad dit besluit niet herroept, blijft het geldig tot de eerstvolgende vernieuwing van de gemeenteraad.
Dhr. Kurt Lemmens, schepen van welzijnsbeleid, wordt aangeduid om de gemeenteraad te vertegenwoordigen in de vzw Kommaraf.
De gemeenteraad duidde op 09.05.2019 mevrouw Nicole Van Emelen aan om de gemeenteraad te vertegenwoordigen in de vzw Kommaraf.
Naar aanleiding van de gewijzigde samenstelling van het college van burgemeester en schepenen wenst schepen Nicole Van Emelen haar mandaat als vertegenwoordiger van de stad in de vzw Kommaraf te beëindigen.
Voorgesteld wordt om dhr. Kurt Lemmens, schepen van welzijnsbeleid, aan te duiden als vertegenwoordiger van de stad in de vzw Kommaraf.
De gemeenteraad duidde op 09.05.2019 mevrouw Nicole Van Emelen aan om de gemeenteraad te vertegenwoordigen in de vzw Kommaraf.
Naar aanleiding van de gewijzigde samenstelling van het college van burgemeester en schepenen wenst schepen Nicole Van Emelen haar mandaat als vertegenwoordiger van de stad in de vzw Kommaraf te beëindigen.
Voorgesteld wordt om dhr. Kurt Lemmens, schepen van welzijnsbeleid, aan te duiden als vertegenwoordiger van de stad in de vzw Kommaraf.
Gelet op het resultaat van de geheime stemming:
Met 27 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Enig artikel
Dhr. Kurt Lemmens, schepen van welzijnsbeleid, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de stad in de vzw Kommaraf.
De gemeenteraad neemt er kennis van dat mevrouw Gwendolyn Rutten, burgemeester, haar mandaat als bestuurder in de vzw ELZ Demerland wenst te beëindigen.
De gemeenteraad draagt mevrouw Nicole Van Emelen, gemeenteraadslid, voor als kandidaat-bestuurder in de vzw ELZ Demerland.
Op 17.09.2020 duidde de gemeenteraad mevrouw Gwendolyn Rutten, burgemeester, aan als vertegenwoordiger van de stad voor de cluster Lokale besturen. Tijdens de stichtingsvergadering van de vzw werd mevrouw Gwendolyn Rutten benoemd als bestuurder (artikel 33 van de statuten).
Mevrouw Gwendolyn Rutten wenst haar mandaat als bestuurder in de vzw ELZ Demerland te beëindigen.
Aan de gemeenteraad wordt hiervan kennis gegeven en wordt voorgesteld mevrouw Nicole Van Emelen, gemeenteraadslid, voor te dragen als bestuurder in de vzw Eerstelijnszone Demerland ter vervanging van mevrouw Gwendolyn Rutten.
Gelet op
Op 12.12.2019 duidde de gemeenteraad mevrouw Nicole Van Emelen, schepen van Welzijn, aan als vertegenwoordiger van de stad voor de cluster Lokale besturen. Tijdens de stichtingsvergadering van de vzw werd mevrouw Nicole Van Emelen benoemd als bestuurder (artikel 33 van de statuten).
Op 17.09.2020 nam de gemeenteraad kennis van het ontslag van mevrouw Nicole Van Emelen als bestuurder in de vzw Eerstelijnszone Demerland. In dezelfde vergadering droeg de gemeenteraad mevrouw Gwendolyn Rutten, burgemeester, voor als bestuurder in de vzw ELZ Demerland, ter vervanging van mevrouw Van Emelen. Deze beslissing was ingegeven door de voorname rol die de eerstelijnszone speelde in de strijd tegen de coronapandemie. Zo was het in deze noodsituatie van belang om bij de vertegenwoordiging rekening te houden met een breed perspectief op lokaal sociaal gebied, zodat linken konden worden gelegd naar andere levensdomeinen naast welzijn en gezondheid zoals wonen, werken, onderwijs en vrije tijd...
Gelet op de huidige epidemiologische situatie en op de rijke ervaring die de eerstelijnszone inmiddels kon verwerven, wordt het niet langer vereist geacht dat de burgemeester optreedt als bestuurder in de vzw Eerstelijnszone Demerland. Mevrouw Gwendolyn Rutten wenst haar mandaat als bestuurder in deze vzw te beëindigen.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld mevrouw Nicole Van Emelen, gemeenteraadslid, voor te dragen als bestuurder in de vzw Eerstelijnszone Demerland, ter vervanging van mevrouw Gwendolyn Rutten.
Gelet op het resultaat van de geheime stemming:
Met 27 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Artikel 1
De gemeenteraad neemt er kennis van dat mevrouw Gwendolyn Rutten, burgemeester, haar mandaat als bestuurder in de vzw ELZ Demerland wenst te beëindigen.
Artikel 2
De gemeenteraad draagt mevrouw Nicole Van Emelen, gemeenteraadslid, voor als kandidaat-bestuurder in de vzw ELZ Demerland.
Artikel 3
Een afschrift van deze beslissing zal worden overgemaakt aan de vzw ELZ Demerland, Langdorpsesteenweg 129 te 3200 Aarschot.
De heer Urbain Lavigne wordt aangeduid om de gemeenteraad te vertegenwoordigen in de Raad van Bestuur en Algemene Vergaderingen van CBE Open School.
De gemeenteraad duidde op 09.05.2019 de heer Geert Schellens aan om de gemeenteraad te vertegenwoordigen in de Raad van Bestuur van CBE Open School.
Schepen Geert Schellens wenst zijn mandaat als lid van de Raad van Bestuur (tevens lid van de Algemene vergadering) te beëindigen.
Voorgesteld wordt om dhr. Urbain Lavigne aan te duiden als vertegenwoordiger van de stad in de Raad van Bestuur (en algemene vergadering) van CBE Open School.
De gemeenteraad duidde op 09.05.2019 de heer Geert Schellens aan om de gemeenteraad te vertegenwoordigen in de Raad van Bestuur van CBE Open School.
Schepen Geert Schellens wenst zijn mandaat als lid van de Raad van Bestuur (tevens lid van de Algemene vergadering) te beëindigen.
Dhr. Urbain Lavigne werd in vergadering van 09.05.2019 aangeduid als vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen.
Voorgesteld wordt om dhr. Urbain Lavigne ook aan te duiden als vertegenwoordiger van de stad in de Raad van Bestuur (en algemene vergadering) van CBE Open School.
Gelet op het resultaat van de geheime stemming:
Met 24 stemmen voor, 2 stemmen tegen, 1 stem onthouden.
Enig artikel
Dhr. Urbain Lavigne, wordt aangeduid om de gemeenteraad te vertegenwoordigen in de algemene vergaderingen en raad van bestuur van CBE Open School. Indien de gemeenteraad dit besluit niet herroept, blijft het geldig tot de eerstvolgende vernieuwing van de gemeenteraad.
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda en alle afzonderlijke agendapunten van de gewone algemene vergadering van de cvba Zefier van 09.06.2022. De raad draagt de vertegenwoordiger van de stad Aarschot op zijn stemgedrag hierop af te stemmen.
Agenda
Overwegende dat geen bezwaren voorhanden zijn om de goedkeuring van de voorgelegde agendapunten te weigeren.
De gemeenteraad in vergadering van 09.05.2019 stelde Kurt Lemmens en Bert Van der Auwera aan als respectievelijk volmachtdrager en plaatsvervangend volmachtdrager voor de stad in de bijzondere en de gewone algemene vergaderingen van de cvba Zefier en dit voor de duur van de legislatuur.
De gemeenteraad wordt verzocht zijn goedkeuring te hechten aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda en draagt de aangeduide volmachtdrager of plaatsvervangend volmachtdrager op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de gewone algemene jaarvergadering van cvba Zefier, vastgesteld op 09.06.2022, te onderschrijven en zijn stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.
Agenda
Overwegende dat geen bezwaren voorhanden zijn om de goedkeuring van de voorgelegde agendapunten te weigeren.
De gemeenteraad in vergadering van 09.05.2019 stelde Kurt Lemmens en Bert Van der Auwera aan als respectievelijk volmachtdrager en plaatsvervangend volmachtdrager voor de stad in de bijzondere en de gewone algemene vergaderingen van de cvba Zefier en dit voor de duur van de legislatuur.
Artikel 1
Om, na onderzoek van de ter beschikking gestelde documenten, zijn goedkeuring te hechten aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de gewone algemene vergadering van de cvba Zefier van 09.06.2022, zijnde
Artikel 2
De volmachtdrager van de stad Aarschot die zal deelnemen aan de gewone algemene vergadering van de cvba Zefier op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissing genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek d.d. 17 juni 2022. De raad draagt de vertegenwoordiger van de stad Aarschot op zijn stemgedrag hierop af te stemmen.
De opdrachthoudende vereniging Iverlek organiseert op 17 juni 2022 om 18.00 uur een algemene vergadering tevens jaarvergadering.
De stad Aarschot werd per aangetekende brief d.d. 30.03.2022 uitgenodigd om deel te nemen aan deze vergadering met volgende agendapunten:
Gelet op
Conform artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur dient de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger herhaald te worden voor elke algemene vergadering.
De gemeenteraad wordt verzocht goedkeuring te hechten aan de agendapunten en het mandaat van de vertegenwoordiger te bepalen.
Artikel 1
Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek d.d. 17 juni 2022:
Artikel 2
De vertegenwoordiger van de stad Aarschot die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek op 17 juni 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Artikel 3
Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e‑mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de agendapunten en mandateert de vertegenwoordiger van de stad in de buitengewone algemene vergadering van de coöperatieve vennootschap EthiasCo bvba om over de agendapunten te beraadslagen en te stemmen.
Stad Aarschot is coöperant lid van de coöperatieve vennootschap "EthiasCo bvba", voorheen de onderlinge verzekeringsvereniging Ethias Gemeen Recht. Het aantal deelbewijzen en dus stemmen bedraagt 13.
EthiasCo cvba organiseert in juni een gewone algemene jaarvergadering met volgende agenda:
De gemeenteraad in vergadering van 09.05.2019 stelde raadslid Kurt Lemmens aan als gevolmachtigde om de stad Aarschot te vertegenwoordigen in de algemene vergaderingen van de coöperatieve vennootschap EthiasCo bvba.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld goedkeuring te hechten aan de agendapunten en het mandaat van de vertegenwoordiger te bepalen.
Stad Aarschot is coöperant lid van de coöperatieve vennootschap "EthiasCo bvba", voorheen de onderlinge verzekeringsvereniging Ethias Gemeen Recht. Het aantal deelbewijzen en dus stemmen bedraagt 13.
Gelet op de uitnodiging d.d. 01.04.2022 van EthiasCo voor de buitengewone algemene vergadering op 05.05.2022.
De agenda van deze algemene vergadering ziet er als volgt uit:
De gemeenteraad in vergadering van 09.05.2019 stelde raadslid Kurt Lemmens aan als gevolmachtigde om de stad Aarschot te vertegenwoordigen in de algemene vergaderingen van de coöperatieve vennootschap EthiasCo bvba.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld goedkeuring te hechten aan de agendapunten en het mandaat van de vertegenwoordiger te bepalen.
Artikel 1
De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de voormelde agendapunten en de vertegenwoordiger van de stad in de buitengewone algemene vergadering van de coöperatieve vennootschap EthiasCo bvba te mandateren om over de agendapunten te beraadslagen en te stemmen, alle notulen, de aanwezigheidslijst en andere documenten te ondertekenen en in het algemeen alles te doen wat nodig is om de belangen van de stad Aarschot te behartigen op deze vergaderingen.
Artikel 2
Een afschrift van deze beslissing zal worden overgemaakt aan EthiasCo cvba.
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan alle punten op de agenda van de algemene jaarvergadering TMVS dv van 21.06.2022. De raad draagt de vertegenwoordiger van de stad Aarschot op zijn stemgedrag hierop af te stemmen.
TMVS dv organiseert op 21 juni 2022 om 14.30 uur een algemene jaarvergadering die fysiek zal plaatsvinden met digitale inbelmogelijkheid via ZOOM.
De stad Aarschot wordt bij brief d.d. 05.04.2022 uitgenodigd voor deelname aan deze algemene jaarvergadering van TMVS dv op 21 juni 2022 om 14.30 uur die fysiek zal plaatsvinden met inbelmogelijkheid via ZOOM, met volgende agendapunten
Varia
Gelet op
Varia
Artikel 1
De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de algemene jaarvergadering van TMVS dv van 21.06.2022 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten
Varia
Artikel 2
De gemeenteraad draagt de aangeduide vertegenwoordiger/plaatsvervangend vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de algemene vergadering van TMVS dv vastgesteld op 21.06.2022, te onderschrijven en zijn (hun) stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.
Artikel 3
Een afschrift van dit besluit zal:
overgemaakt worden.
De gemeenteraad geeft haar goedkeuring aan het reglement om een toelage van de fietsbeloning toe te kennen aan kinderen en jongeren.
De stad Aarschot wil kinderen en jongeren stimuleren om te voet of met de fiets naar school te gaan aan de hand van een beloningssysteem.
Leerlingen kunnen virtuele munten verzamelen die ze bij de lokale handelaars kunnen spenderen.
Om de virtuele munten correct toe te kennen aan de leerlingen wordt aan de gemeenteraad dit reglement voorgelegd, waarin de fietsbeloning wordt bepaald.
De stad Aarschot wil kinderen en jongeren stimuleren om te voet of met de fiets naar school te gaan aan de hand van een beloningssysteem.
Leerlingen kunnen daarbij virtuele munten verzamelen, die ze bij de lokale handen kunnen spenderen.
Om deze virtuele munten correct en transparant toe te kennen aan de leerlingen wordt aan de gemeenteraad dit reglement voorgelegd, waarin de fietsbeloning wordt bepaald.
Elke deelnemende leerling ontvangt een tag, die de aankomst van de leerling aan de school zal registreren.
Aan de hand van deze registratie wordt de toelage automatisch toegekend op de betaalkaart van de leerling in de vorm van virtuele munten.
Artikel 1 - Definitie fietsbeloning
De fietsbeloning is een aanmoediging voor kinderen en jongeren die zich te voet of met de fiets verplaatsen naar school. De fietsbeloning heeft tot doel beweging te stimuleren. Ook draagt de beloning bij tot een veiligere schoolomgeving en betere luchtkwaliteit en steunt het de lokale handel.
Artikel 2 - Berekening van de toelage
De beloning bedraagt 10 cent per dag per persoon ongeacht de afstand die de leerling aflegt van zijn of haar woonplaats tot aan de school.
Artikel 3 - Werkwijze
Elke leerling die deelneemt krijgt een tag die aan de boekentas of het fietswiel moet bevestigd worden. De deelname aan de fietsbeloning is alleen mogelijk als de school waar de leerling school loopt, aan het project deelneemt. Bij elke tag hoort een betaalkaart die geregistreerd wordt op naam van de leerling.
Bij aankomst aan de school registreert de tag de verplaatsing. Aan de hand van deze registratie wordt de toelage automatisch toegekend op de betaalkaart van de leerling in de vorm van een virtuele munt.
Artikel 4 - Betalingen
Met de betaalkaart kan de leerling bij deelnemende lokale handelaars en stadsdiensten betalen. Er wordt een lijst doorgegeven aan de leerlingen waar ze terecht kunnen. De lijst van deelnemende handelaars en stadsdiensten kan wijzigen en is niet bindend.
Artikel 5 - Controle
De deelnemende scholen kijken er op toe dat de fietsbeloning correct wordt toegekend en gebruikt wordt voor het doel waarvoor zij is bestemd. Bij misbruik spreekt de school de leerling aan. Bij meervoudig misbruik kan aan de leerling gevraagd worden de tag in te leveren.
De gemeenteraad gaat akkoord met het toekennen van een toelage aan startende gezinsopvang en startende groepsopvang samenwerkende onthaalouders.
Deze toelage biedt een eenmalige financiële ondersteuning aan startende gezinsopvang en startende groepsopvang samenwerkende onthaalouders. Door middel van deze toelage wil de stad Aarschot kinderbegeleiders stimuleren en aantrekken om te starten met hun opvang op het grondgebied van Aarschot. Tevens zal hierdoor meer opvang gecreëerd worden en de reële nood aan kindplaatsen voor kinderen van 0 tot 3 jaar gedekt worden.
Deze toelage biedt een eenmalige financiële ondersteuning aan startende gezinsopvang en startende groepsopvang samenwerkende onthaalouders. Door middel van deze toelage wil de stad Aarschot kinderbegeleiders stimuleren en aantrekken om te starten met hun opvang op het grondgebied van Aarschot. Tevens zal hierdoor meer opvang gecreëerd worden en de reële nood aan kindplaatsen voor kinderen van 0 tot 3 jaar gedekt worden.
Gezinsopvang: een initiatief met maximum 8 kinderen van 0 tot 3 jaar, met een vergunning "kinderopvang voor baby's en peuters" uitgereikt door het agentschap Opgroeien.
Groepsopvang: een initiatief van minstens 9 kinderen van 0 tot 3 jaar, met een vergunning "kinderopvang voor baby's en peuters" uitgereikt door het agentschap Opgroeien.
Groepsopvang samenwerkende onthaalouders: groepsopvang georganiseerd door een dienst voor gezinsopvang doordat zij meerdere samenwerkende kinderbegeleidsters op 1 locatie samen laten werken.
Trappen 0,1,2,3: het niveau van de subsidies van het agentschap Opgroeien. De trap geeft de soort en de hoeveelheid subsidies aan die het initiatief ontvangt van het agentschap Opgroeien.
In het meerjarenplan werd voor 2022 een krediet van 2.500 euro ingeschreven voor een toelage aan startende gezinsopvang en startende groepsopvang samenwerkende onthaalouders.
AC000009 1.3.3. We organiseren en faciliteren kinderopvang in Aarschot.
2022/66400000 specifieke werkingssubsidies - reglement
Artikel 1 - bedrag
De toelage bedraagt 500 euro per opvanginitiatief.
In het geval van groepsopvang samenwerkende onthaalouders aangesloten bij een dienst voor gezinsopvang, bedraagt de toelage 500 euro per kinderbegeleider.
Artikel 2 - wie komt in aanmerking?
Alle kinderbegeleiders actief binnen het gezinsopvanginitiatief of groepsopvanginitiatief samenwerkende onthaalouders moeten beschikken over de nodige kwalificaties zoals bepaald in het decreet kinderopvang.
Artikel 3 - procedure aanvraag toelage
De volgende documenten dienen bezorgd te worden aan het Huis van het Kind Aarschot, binnen 12 maanden na het verkrijgen van de vergunning uitgereikt door het agentschap Opgroeien:
Het lokaal bestuur heeft een aantal belangrijke opdrachten in het kader van kinderopvang. Deze opdrachten moeten ertoe bijdragen dat er binnen de eigen gemeente voldoende betaalbare, kwaliteitsvolle en toegankelijke kinderopvang is. Eén van de opdrachten is het geven van een opportuniteitsadvies in het kader van een vergunningsaanvraag wanneer een organisator wil starten met kinderopvang of uitbreiden met een aanzienlijk aantal plaatsen. De gemeenteraad keurt de criteria en de procedure voor het verlenen van dit opportuniteitsadvies, goed.
Het lokaal bestuur heeft een aantal belangrijke opdrachten in het kader van kinderopvang. Deze opdrachten moeten ertoe bijdragen dat er binnen de eigen gemeente voldoende betaalbare, kwaliteitsvolle en toegankelijke kinderopvang is. Eén van de opdrachten is het geven van een opportuniteitsadvies in het kader van een vergunningsaanvraag wanneer een organisator wil starten met kinderopvang of uitbreiden met een aanzienlijk aantal plaatsen. Deze opdracht is voor de lokale besturen verplicht sinds januari 2022.
De voorwaarde dat een organisator die een vergunning aanvraagt of wijzigt een opportuniteitsadvies moet hebben, ligt beschreven in:
Het lokaal bestuur heeft een aantal belangrijke opdrachten in het kader van kinderopvang. Deze opdrachten moeten ertoe bijdragen dat er binnen de eigen gemeente voldoende betaalbare, kwaliteitsvolle en toegankelijke kinderopvang is. Eén van de opdrachten is het geven van een opportuniteitsadvies in het kader van een vergunningsaanvraag wanneer een organisator wil starten met kinderopvang of uitbreiden met een aanzienlijk aantal plaatsen.
Deze opdracht is voor de lokale besturen verplicht sinds januari 2022. Het lokaal bestuur dient advies te geven over de opportuniteit van de opvang én de organisator moet dit advies toevoegen bij de aanvraagvergunning (bij het agentschap Opgroeien). Bovendien moet de organisator in de vergunningsaanvraag ook aangeven hoe hij met opmerkingen in het advies van het lokaal bestuur zal omgaan. Het opportuniteitsadvies van het lokaal bestuur moet een organisator er dus toe aanzetten om na te denken en voldoende informatie in te winnen over het feit of het opportuun is om een kinderopvang op te richten op de vooropgestelde locatie.
Elke organisator kinderopvang moet een opportuniteitsadvies aanvragen voor:
Gezinsopvang: een initiatief met maximum 8 kinderen van 0 tot 3 jaar, met een vergunning "kinderopvang voor baby's en peuters" uitgereikt door het agentschap Opgroeien.
Groepsopvang: een initiatief van minstens 9 kinderen van 0 tot 3 jaar, met een vergunning "kinderopvang voor baby's en peuters" uitgereikt door het agentschap Opgroeien.
Het lokaal bestuur moet vooraf een procedure vastleggen over de manier waarop het advies zal geven worden. Hiervoor worden vooraf bepaalde criteria gebruikt. Deze criteria komen voort uit de omgevingsanalyse en de verschillende overlegmomenten van het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK). De procedure en criteria moeten voor iedereen publiek raadpleegbaar zijn en dus gepubliceerd worden op de website van de gemeente.
Het lokaal bestuur dient binnen de 30 dagen een advies te bezorgen aan de aanvrager zodat deze het kan toevoegen aan zijn vergunningsaanvraag van het agentschap Opgroeien.
In het kader van het opportuniteitsadvies bepaalt het lokaal bestuur volgende criteria en procedure om de aanvragen te beoordelen.
Artikel 1: Criteria waaraan voldaan moet worden voor een positief advies
Artikel 2: Beoordelingsprocedure
De organisator kan het sjabloon voor het opportuniteitsadvies downloaden op de website van de stad Aarschot of verkrijgen via het Huis van het Kind.
Vervolgens dient de aanvrager per criterium te motiveren hoe ze hiermee aan de slag zullen gaan. Het dossier moet voldoende informatie bevatten zodat het lokaal bestuur de aanvraag kan beoordelen. Indien alles duidelijk is, zal er een positief advies volgen.
Indien er onduidelijkheden zijn of onvoldoende informatie, zal het Huis van het Kind deze informatie opvragen bij de organisator. Indien de informatie niet binnen de opgegeven timing bezorgd kan worden, kan dit niet aangewend worden bij het opmaken van het advies. Bijgevolg kan er een negatief advies gegeven worden.
Indien de organisator niet akkoord is met het opportuniteitsadvies kan hij binnen de 30 dagen na het ontvangen van het advies reageren door hoorrecht in te roepen. Hiervoor dient er een mail gestuurd te worden naar het Huis van het Kind. De organisator zal vervolgens uitgenodigd worden om gehoord te worden.
Artikel 3: Verloop aanvraag opportuniteitsadvies
De gemeenteraad keurt de jaarrekening en het jaarverslag van 2021 van de Interlokale Vereniging (ILV) Sportregio Winge-Demervallei goed.
Op 27 november 2017 werd de samenwerkingsovereenkomst van de Interlokale Vereniging (ILV) Sportregio Winge-Demervallei goedgekeurd door de gemeenteraad.
Volgens artikel 15 en 16 van de samenwerkingsovereenkomst gebeurt er een jaarlijkse evaluatie door de gemeenteraad. Het jaarverslag en de jaarrekening worden ter goedkeuring voorgelegd.
Voorstel van besluit:
De jaarrekening en het jaarverslag van 2021 van de Interlokale Vereniging (ILV) Sportregio Winge-Demervallei wordt goedgekeurd.
Op 27 november 2017 werd de samenwerkingsovereenkomst van de Interlokale Vereniging (ILV) Sportregio Winge-Demervallei goedgekeurd door de gemeenteraad.
Volgens artikel 15 en 16 van de samenwerkingsovereenkomst gebeurt er een jaarlijkse evaluatie door de gemeenteraad. Het jaarverslag en de jaarrekening worden ter goedkeuring voorgelegd.
Overwegende dat:
Enig artikel
De jaarrekening en het jaarverslag van 2021 van de Interlokale Vereniging (ILV) Sportregio Winge-Demervallei worden goedgekeurd.
De gemeenteraad duidt een afgevaardigde aan in de raad van bestuur voor de vzw Sportpromotie Aarschot (SPOA) ter vervanging van een ontslagnemend bestuurder.
Op 23.01.2020 duidde de gemeenteraad de afgevaardigden aan in de algemene vergadering en raad van bestuur van de vzw Sportpromotie Aarschot (SPOA).
Voor de Groen-fractie werd mevrouw Alona Lyubayeva aangeduid als bestuurder in de vzw SPOA.
Zij diende op 30 november laatstleden schriftelijk haar ontslag in.
De Groen-fractie draagt de heer Kenzie Ceusters voor als opvolger.
Gelet op
Gelet op het resultaat van de geheime stemming:
Met 24 stemmen voor, 2 stemmen tegen, 1 stem onthouden.
Enig artikel
De gemeenteraad duidt dhr. Kenzie Ceusters aan als afgevaardigde van de Groen-fractie in de raad van bestuur van de vzw Sportpromotie Aarschot (SPOA) ter vervanging van mevr. Alona Lyubayeva.
Dit agendapunt werd besproken. Voor de volledige bespreking verwijzen we naar het audioverslag van deze vergadering.
CD&V - Nele Pelgrims
De huur van de lokalen binnen de gebouwen die voormalig (voor 2019) aan de stad toekwamen maar nu door GO! worden uitgebaat, worden aan het dubbele van de huurprijs verhuurd. Kan de stad hierin in overleg gaan?
Gevolg dat aan dit punt is gegeven
Dit agendapunt werd besproken. Voor de volledige bespreking verwijzen we naar het audioverslag van deze vergadering.
Dit agendapunt werd besproken. Voor de volledige bespreking verwijzen we naar het audioverslag van deze vergadering.
Petra Vanlommel
Op 30 maart 2022 kwam een vrouw om het leven toen ze de Ter Heidelaan overstak met de fiets. De oversteek en het kruispunt verderop werden net heraangelegd. Deze aanrijding was niet onverwacht.
Verkeersveiligheid staat of valt met hoe wegen en kruispunten zijn ingericht. Goede infrastructuur is het sleutelwoord. Daarom volgt Groen Aarschot zulke dossiers rond de
herinrichting van wegen en kruispunten nauwgezet op. Vanuit de oppositie is dit niet evident. Groen Aarschot doet steeds beroep op het inzagerecht van raadsleden, laat dossiers en opvolging van onze vragen naar verkeersveiligheid agenderen op gemeenteraadscommissies.
Maar hier wordt niet altijd gevolg aan gegeven. Het is vechten om gehoord te worden.
Op de gemeenteraad van januari 2022 deed de groen fractie een aantal voorstellen om de gemeenteraad te versterken als democratisch controle- en besluitvormingsorgaan. Een van de voorstellen was om commissieleden het recht te geven om punten te agenderen op de gemeenteraadscommissies zolang deze gaan over de beleidsdomeinen waarvoor de gemeenteraadscommissie bevoegd is.
Deze vraag willen we terug naar voor schuiven naar aanleiding van deze fatale aanrijding. We verwachten zelfs dat de stad proactief te werk gaat en zulke impactvolle dossiers standaard voorlegt aan de gemeenteraad op een moment dat opmerkingen en voorstellen nog kunnen meegenomen worden. Neem de heraanleg van de rotonde op de Ter Heidelaan, het kruispunt aan de Pastoor Dergentstraat in Gelrode en Betekomsesteenweg/Nijverheidslaan/Nieuwlandlaan als voorbeeld. Terugkoppelen naar de gemeenteraad lijkt ons ook een evidentie. Bv, wat gebeurde er met onze vraag naar Vierkant Groen van 18 november 2021, welke stappen werden al gezet in de oprichting van een
Fietsadviesraad die goedgekeurd werd in januari 2020?
Raadsleden van Groen Aarschot willen meer dan alleen maar toekijken, maar het debat opentrekken en voorstellen doen, omdat we ervan overtuigd zijn dat in zulke dossiers onze kennis en input waardevol zijn.
Vraag:
Wil het stadsbestuur het engagement aangaan om grote dossiers (ook al is het de bevoegdheid van een ander overheidsorgaan) per definitie te delen met raadsleden en te bespreken op commissies op een moment dat aanpassingen nog mogelijk zijn?
Wil het stadsbestuur het engagement aangaan om terug te koppelen naar de gemeenteraad om aan te geven wat al dan niet werd meegenomen en waarom?
Gevolg dat aan dit punt is gegeven
Dit agendapunt werd besproken. Voor de volledige bespreking verwijzen we naar het audioverslag van deze vergadering.
Dit agendapunt werd besproken. Voor de volledige bespreking verwijzen we naar het audioverslag van deze vergadering.
Thomas Salaets
Gevolg dat aan dit punt is gegeven
Dit agendapunt werd besproken. Voor de volledige bespreking verwijzen we naar het audioverslag van deze vergadering.
Notulen en zittingsverslag vergadering 10.03.2022
Notulen
Gelet op het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de gemeenteraadscommissies, goedgekeurd door de gemeenteraad in vergadering van 20.01.2022, inzonderheid artikel 29 §3;
Aangezien verder tijdens de vergadering geen bezwaren tegen de notulen van de vergadering van 20.01.2022 werden ingebracht;
zijn de notulen van de vergadering van 10.03.2022 goedgekeurd.
Zittingsverslag
In toepassing van artikel 278 §1 van het decreet over het lokaal bestuur en artikel 28 §2 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de gemeenteraadscommissies is het zittingsverslag vervangen door de integrale audio-opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.